Akşam üzeri sosyal medyada öğrencilerimden birinin paylaştığı garip bir fotoğraf gördüm. Ülkemizin bayan sanatçılarından birisi yerde düşmüş yatıyordu. Başlangıçta kadıncağız düşmüş paparazzilerde yakalamış bir de utanmadan kadıncağazın düşmüş halini yayınlamışlar diye düşündüm. Fotoğrafın üzerinde “….. da yere düşme akımına uydu” yazıyordu. Akımmmm… akımmmm…
Tabi benim akım deyince aklıma bir edebiyat akımları geliyor dersanede Musa hocamdan öğrendiğim, bir de fizikteki akımlar geliyor Özkan hocamdan öğrendiğim. Bir de sanatsal akımlar var tabii… Bu cümledeki akımı hiçbirine benzetemiyorum.
Moda olma ihtimalini ortada estetik bir görüntü olmayınca akıl edemiyorum tabi. Ama yine de bir merak tabi beni yazıyı okumaya itti. Okudukça gözlerim açıldı “yok canım şakadır bu şakadır şaka” diye kendi kendime düşünedurayım haber ilerledikçe farklı yaşlarda, farklı konumlarda, farklı değer yargılarına sahip bir sürü kadın garip garip mekanlarda düşüverip poz vermemiş mi?
Gözlerim açıktı ya artık ağzım da açık doğal olarak. En çok da beynim şaşkın değişik sorgulamalar içinde. Bunu yaptıran nasıl bir psikoloji anlamaya çalışıyorum. Altında yatan hangi ihtiyaçlar acaba???? İlgi çekme ihtiyacı mı? Beğenilme ihtiyacı mı? Bunları sağlamanın daha doğru yolları var oysaki.
Vatana millete insanlığa hayırlı bir iş yap da biz seni öyle takdir edelim, o davranışını konuşalım, örnek alalım. Hele de topluma davranışlarıyla örnek olması gereken insanlar böyle davranır mı? Hele hele bir kadın olarak kadınlara da ayrıca yakıştıramadım.
Bu memlekette kadının hakları ve özgürlükleri noktasında tam bir kavrama halinde olmadığımız da düşünülürse yerlere düşmüş bir kadın profilini zihnimde bir yere oturtamadım.
Atatürk’ün sözleri geldi aklıma içim burkuldu.
“Ey kahraman Türk kadını sen yerlerde sürünmeye değil omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın”
Ne garip bir yanda Atamın Türk kadınına olan güveni ve verdiği değer, bir yanda kadınlarımızın kendini bir moda uğruna yerlere atan halleri. Ey yurdum insanı… Karar sizin ya okur, çalışır, üretir, vatana millete hayırlı işler yaparsınız adınız ya duyulur ya duyulmaz garantisini veremem ama en azından gizli kahraman olursunuz. Ya da kendinizi bir çırpıda yere atıp meşhur olursunuz.