içinde

Yazın Grip Olunur mu?

Kış bitti, “Yaşasın artık yaz geldi ve hastalıklara bir ara verdik” mi dediniz? Yanıldınız! Kışın bizi canımızdan bezdiren, ağrıdan sızıdan, burun silmekten bıktıran ve sürekli ilaç içmek zorunda bırakan grip, yazında bizi bulunca insan şaşırıyor tabiki. Kış gribinden farklı olan bu griple tanışalım. Nam-ı Diğer Lejyoner hastalığı veya klima hastalığı. Hastalık adını, 1976’da “Amerikan Lejyonu” isimli toplantıya katılanlardan 221 kişinin rahatsızlanıp 34’nün ölümüne yol açan salgın sonrasında almıştır.

 

Yaz Gribi Nasıl Bulaşır?

Kışın olduğumuz gribin sebebi virüslerken, yaz gribine “Legionella” adlı bakteri sebep olmakta ve bu bakteri su deposu, kaplıca, yüzme havuzları, ırmaklar ve göllerde yaşamaktadır. Serinlemek için havuza mı gittik hasta olabiliriz, göle mi girdik hasta olabiliriz, depo suyu kullanan bir yerde suyu mu kullandık hasta olabiliriz veya belediyemiz içme suyumuzu dezenfekte edemedi mi kolaylıkla şebeke sularına karışabilir ve hasta olabiliriz.

Sizde sıcaklardan bunaldınız ve Adana gibi sıcak bir şehirde yaşıyorsanız, hayatınızın olmazsa olmazı klimalardır. AVM’ ler, oteller, evde tüm odalar, arabalar, otobüs durakları yani hemen hemen heryerde klima mevcut. Legionella en çok nereyi sever, yine sulu bir ortam olan klimaları. Klimalar içinde 20-50 derece arası bir sıcaklıkta hızla üremeye başlar. Klima havası ve özellikle klimaların atık suları ile de çevreye yayılır. Su zerrecikleri içinde yayılan mikroplar nefes yoluyla vücudumuza girer ve hasta oluruz.
Bunların hiçbirini yapmadık ve eve geldik duş alalım dedik. Özellikle evlerde otellerde pas tutmuş çürümüş eski tesisatlar, kireçli musluk başlıkları risk demektir ve el yıkarken duş alırken hasta olabiliriz.
“Ben bunların hepsine maruz kalıyorum ama hasta da olmuyorum.” mu diyorsunuz? Bakteriyle karşılaşan herkes hasta olacak değil elbet. Yaşlılar, çocuklar, kronik hastalığı olanlar özellikle alerjik bünyeli kişiler ve astım bronşit gibi akciğer hastalığı olanlar daha kolay yakalanabiliyor yaz gribine. ( Kronik hastalığım yok ama yüzme havuzu kullanıyorum, heryerde bakımı yapılmış mı yapılmamış mı bilmeden klimaya maruz kalıyorum, depo suyu kullandığını düşündüğüm havuzlarda otellerde duş alıyorum ve sonuç olarak doktor olmama rağmen her sene düzenli yaz gribi geçiriyorum)
En iyi tarafı yaz gribi insandan insana bulaşmıyor. Bademcik enfeksiyonu gibi düşünebilirsiniz.

Ne Önlemler Alabiliriz?

Lejyonella

 

Soba kullananlar nasıl kışa girmeden baca temizliği yapıyorsa bizimde klima bakımlarını aksatmadan yaptırmamız gerekmektedir.
Kullandığımız yüzme havuzlarının temizliğinin iyi olduğunu bilmeliyiz.
Depo suyu kullanıyorsak düzenli depo temizliğimizi yapmamız gerekiyor.
Su sistemiyle alakalı tesisatımız çok eskiyse yenilenmeli, duş başlıkları ve muslukları kontrol etmeliyiz.
Bakterimiz 20-50 derece arasında yaşayıp ürediğinden termostat kullanıyorsak ısısını 50 derecenin üzerinde tutmalıyız.
Tatile gidersek, özellikle oteller depo suyu sistemi kullandığından, duş almadan önce fazla israfa kaçmadan birkaç dakika suyu akıtmalı ve öyle duş almalıyız.

Belirtileri Nelerdir?

Hastalığımız bakteriyi vücudumuza aldıktan 2-10 gün sonra belirti vermeye başlayacak.
İlk belirti, hafif bir kırgınlıkla kendini gösterir; “Hasta mı olacağım?” demeye başlarız.
Sonra klasik gribal enfeksiyon bulguları gibi hafif-orta arası bir ateş, kırıklık, kas ve eklem ağrıları, baş ağrısı, halsizlik, burun akıntısı ve boğaz yanması görülebilir. (Bakteriyel enfeksiyonlarda vücudumuz bağışıklık hücrelerimizle bir savaş ortamındadır ve bundan dolayı dayak yemiş gibi, tüm kemiklerimiz kırılmış gibi ağrılarımız olur.)
Kesik ve hafif bir öksürük olabilir.
38.5 dereceyi geçmeyen ateş görülebilir.
Tedavi olarak antibiyotik gerekebilir. Makrolid ve Sipro grubu tercih edilir. Parasetamol ateş ve kırgınlık varsa alabiliriz. Ayrıca kekik çayınında çok faydalı olacağını bilmenizi isterim.

Yaz zatürresi Nedir ?

new yorkta lejyoner hastaligi

Çoğumuz yaz gribi şeklinde geçirip atlatırken Legionella enfeksiyonunu, bazı kişilerde maalesef ilerleyip zatürreye (Legionella Pnomönisine) neden olabiliyor. Erken tanı ve tedavi gerektiren bir hastalıktır. Tedavi edilmediği takdirde hayati tehlike arz eder.
Gribal gibi başlayıp, 40 derece ateşe, titremeye, göğüs ağrısına, önce kuru daha sonra balgamlı öksürüğe, nefes darlığına, kanlı balgama bilinç bulanıklığına kadar ilerleyebilir. 
Böyle bulgular başladığında mutlaka hastaneye başvurmamız gerekiyor. Genellikle ayaktan antibiyotik tedavisiyle iyileşiyor ama bazen de yoğun bakım takibi bile gerektirebiliyor.

Yazar Ümit GÜL

Siz Ve Biz Blog Editörü Adana

Bir yanıt yazın

engelli

Onlara ‘ENGEL’ Olma

iş-güvenliğinde-suçlu-bulundu

İş Güvenliğinde Suçlu Bulundu!