Aylardır vizyona girmesini beklediğim ama 1 hafta gecikmeli izlediğim Müslüm filmi hakkında benim de söyleyeceklerim var elbette…
Öncelikle bu film bir biyografi filmi olmasaydı, gerçekten yaşanmışlıkları aktarmış olmasaydı, “Yok artık, bu kadar acı, bir insanın başına gelmiş olamaz, çok abartılı bir film olmuş” derdik… Oysa ki izleyicinin, yaşananların çok az bir kısmına tanıklık ettiği böylesi bir hayatı yaşayan insanlar var; Müslüm Gürses gibi. Gerçi çile dolu bu hayat onu Müslüm Baba yaptı, unutulmaz kıldı ama yine de dileriz ki hiçbir insan böylesi acıları yaşamaz…
Filmi gecikmeli izlediğim için sosyal medyadan çok şey okudum, takip ettim. Çoğunluk mendillerinizi hazırlayın gidin yönünde yorumlardı. Ben çok ağlak bir insanım ama filmde ağlayamadım; ya çok daha duygusalına hazırlamıştım kendimi ya da Timuçin Esen’i izlemekten olayların vahametini yeterince idrak edemedim. O nasıl bir oyunculuktu, o nasıl bir canlandırmaydı öyle… Bütün alkışlar, bütün güzel yorumlar ona gitsin… Daha önceki yazımın birinde onun bu rol için biçilmez kaftan olduğunu yazmıştım, yanıltmadı, yanıltması da beklenemezdi zaten.
Yaklaşık bir senedir bu rol için çalışan, bağlama dersleri alan hatta şu sıralar vizyonda olan “Ayda İlk İnsan” filmindeki Neil Armstrong’u canlandıran Ryan Gosling’i çalıştıran oyuncu koçu Greta Seacat’den ders alan, işine aşık bir oyuncu o… Resmen Müslüm Gürses’i oynamamış, yaşamış. Resmen oscarlık bir iş ortaya çıkarmış. Bazıları şarkıların Müslüm Gürses’in kendi sesiyle söylenmemiş olmasını eleştirmiş… Öyle olsa daha yapmacık olmaz mıydı, konuşma sesi başka, şarkı sesi başka. Bence Timuçin Esen burda da farkını konuşturmuş, şarkıların hakkını fazlasıyla vermiş. Acılarla dolu bir hayatı anlatan senaryonun içine ara ara katılan komiklikler de hoş olmuş. Ayrıca Timuçin Esen’i bu kadar renkli, desenli kıyafetlerle görmek de hayranlarına çok değişik gelmiştir diye düşünüyorum. Müslüm Baba hayranları için güzel bir jest de var filmde, benden söylemesi.
Film yazısı yazacaktım ama Timuçin yazısı olmuş; okuduktan sonra fark ettim 🙂 Sakın yanlış anlaşılmasın filmdeki diğer bütün oyuncular çok başarılıydı; Erkan Avcı, Erkan Kolçak Köstendil, Şahin Kendirci, Zerrin Tekindor, Ayça Bingöl, Erkan Can, Turgut Tunçalp, Taner Ölmez, Güven Kıraç gibi usta isimler de var filmde. Kısacası yapımcısından oyuncusuna, senaristinden set emekçilerine kadar herkesin eline, emeğine sağlık.
“Hayat bana zordu ama güzeldi. Hakkınızı helal edin…” diyen Müslüm Gürses’in hayatını anlatan bu filmden çıktıktan sonra herkesin dilinde farklı bir şarkı vardı; benimkini şuraya bırakarak yazıma son veriyor, oyunculuk izlemek istiyorsanız, yapacak daha iyi bir şeyiniz yoksa bu filme gitmelisiniz diyorum. İyi seyirler.