içinde

Zülfü Livaneli ve Elia Kazan’ı Buluşturan Kitap; Elia ile Yolculuk

Zülfü Livaneli kitaplarını zevkle okuyan biri olarak bu kitabı okumadan olmaz dedim ve dünyaca ünlü sinema ustası ve yazar Elia Kazan’ın Zülfü Livaneli’yle yollarının kesişmesini, bir nevi anılarının anlatıldığı bu kitabı da kitaplığıma eklemiş oldum.

Zülfü Livaneli dostu Elia Kazan ile geçmişe yolculuk yapmış bu kitabında. Anadolu’da farklı deneyimler yaşamış iki insan olarak hayatlarını, anılarını, üzüntülerini, başarılarını zamanda sıçramalar yaparak anlatmış.

İlk önce Elia Kazan kim? Ona bir bakalım…

elikazan zulfulivanneli

Elias Kazancıoğlu ya da bilinen adıyla Elia Kazan, 7 Eylül 1909, İstanbul doğumlu olup 28 Eylül 2003’te New York’ta ölmüş Amerikalı yönetmen ve yazardır. Aslında Kayserili Rum bir ailenin çocuğudur. Dört yaşındayken ailesiyle birlikte ABD’ye göç etmiştir. Yale Üniversitesi’nde tiyatro öğrenimi görmüş, film yönetmeye 1944’te başlamıştır. 1948 ve 1955’te Akademi Ödülleri’nde iki kez en iyi yönetmen oscarını kazanmıştır.1970’lerden itibaren Türkiye’yi sık sık ziyaret eden Kazan, 1988’de 7. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde seçici kurul başkanlığı yapmış, 1989 yılında Zülfü Livaneli’nin Sis filminde küçük bir rol almıştır. İnternetteki bilgiler böyle… Kitapta da bundan farklı bir şey yok zaten.

Akıcı ilerleyen, bir kaç saatte okunabilen bir kitap. Ama doğruyu söylemek gerekirse bende bir Livaneli okumuşum hissi bırakmadı. Son kısımlarda biraz duygusallık yaşattı, bazen de imrendirdi dostluklarına. Kitabın içinde yer alan çizimler çok eğlenceliydi. Livaneli ile fotoğraf çektirmek isteyen gençlerin Elia Kazan’ın eline fotoğraf makinesini tutuşturmaları, ona “amca” demeleri, onu tanımamaları çok güzel bir şekilde anlatılmış.

Kitaptan alıntı bir hayat dersiyle bitireyim yazımı… “Sakın ola hiçbir şey için üzülme ama bol bol kız, öfkelen, dövüş, savaş, küfret ama üzülme. İnsanı üzüntü çürütür.

Okursanız bir şey kaybetmezsiniz, Livaneli için okunur da… Bir anı kitabı sizi bekliyor…

Yazar Asuman ATAGÜN

Siz Ve Biz Blog Editörü
İngilizce Öğretmeni - İstanbul
Rüzgar esiyorsa bırak söğüt düşünsün. Çınara zaten bir şey olmaz.

Bir yanıt yazın

ünlülere şiirsel göndermeler

Ekranların Ünlü İsimlerine ve TV Programlarına Şiirsel Göndermeler…

hormonlu-hormonsuz-insan

Hormonlu Hormonsuz Beslenme; İnsan Ve Tavuk Halleri