içinde

Yaşam Koçluğu Nedir?

Koçluk Türk Dil Kurumunda henüz tanımlanmış bir meslek değil. Zaten hali hazırda bu kavramın kullanımı ve mesleğin işleyişi ilgili bir netlik de yok.

Koç, TDK’de iki anlamda çıkıyor karşımıza.

1.Gerçek anlamı: Damızlık erkek koyun 🙂 ki bunun konumuzla alakası yok.
2.Mecaz Anlamı: Sağlıklı, gürbüz, delikanlı, yiğit…

Dolayısıyla eğlenceye çok meyilli anlamlar taşıyor.

İkinci anlam bence ‘yaşam koçu’ için yorumlanabilirlik taşıyor.

Çünkü aslında ‘Yaşam Koçu’ önce kendi hayatında insanlara ‘Vay Koçum Benim’ dedirtmiş olmalı.

Öncelikle kendi hayatında bir çok değişimi gerçekleştirmiş ve bir çok konuda dönüşüm yaratmış, aldığı kararların arkasında sağlam durabilmiş,’hayır’demesi gereken yerlerde delikanlıca hayır diyebilmiş ve böylelikle kendi özgün yaşamını yiğitçe yaratmış, davranışlarının sorumluluğunu almış, çözüm odaklılığı hayatının ana prensibi haline getirmiş,

Ve sen de onun hayatına baktığında sana sadece varoluşu ile ilham olmuş olmalı.

Çünkü bilinenin aksine, bir yaşam koçu çözüm üretmez. Size çözüm bulmanız konusunda sadece alan tutar. O, bir koltuk değneği değil; aksine yan yana yürüyeceğiniz bir rehberdir. Görmediklerinizi veya görmek istemediklerinizi görmenize ışık olur. Düşünmediğinizi düşündürtmeye yönelten ve hayatınızdaki bir çok alana lazer ışığı gibi dikkat çeken biridir.

Asla çocuklarının ödevlerini yapıp takdir belgesini hak eden ebeveyn değildir, olamaz da.

Çünkü bilir ki sen değişmek istersen değişirsin, o seni değiştirecek güce sahip olmadığının farkındadır.

Ülkemizde popüler olmaya başlamış bir meslek olması sevindirici tabii ki, ben de bu mesleği icra edenlerdenim. Fakat sertifikaya meraklı bir eğitim sistemi ve bir başarı skalamız var. Duvara boy boy sertifika çerçeveleri karşıdakine başarılı olduğuna dair izlenimler uyandırmak üzere özenle asılır.

Eğitim şart tabi.. ama bir yaşam koçu için 14 saat 220 saat ve bilmem kaç saat eğitim kriter değildir. Kriter kendi hayatından ne kadar keyif aldığıdır. Çözüm odaklığıdır. Sorumluluk alabilme gücüdür, açık yürekliliği ve samimiyetidir. Kendi üzerinde hala çalışıyor olmasıdır, içsel huzur ve içsel dinamizmdir. Çünkü kendisinde olmayanı size veremeyecektir.

Bir yaşam koçu seçerken önce hayatına bakın, gerçekten hayatının koçu olabilmiş mi ?

Gandi’nin dediği gibi unutmayın, “hayatınız mesajınızdır.”

Yazar Güler ELATAŞ

Bir yanıt yazın

bazı şeyler

Bazı Şeyler

tıp-ve-öykü

Tıp ve Öykü