Merhaba arkadaşlar,
Blogtaki ilk yazım olacak bu. Farklı konulardan bahsetmek istemiştim; ancak son günlerde yaşadıklarımızın da etkisiyle “Vatan” kavramı üzerine kalemimin yettiğince bir şeyler yazmak istedim ve biraz araştırdım.
Vikipedi şöyle anlatmış: “Bir ulusun bağımsız ve egemen olarak üzerinde yaşadığı ve onun hava sahası ile karasularıdır.”
Türk Dil Kurumu: “Devletin egemenliği altında bulunan toprakların bütünüdür diye tanımlamış.”
Arkadaşlara soruyorum aynı soruyu: “Vatan Ne Ola ki?” Cevaplar biraz duygu yüklü.
Mehmet:”Mutlu olduğum yerdir.” diyor
Ali:”Doyduğum yer.”
Gökçe:”Yaşadığım topraklardır.” cevabını veriyor
Serhan:”Doğduğum yer.”
Ayşe’ye soruyorum:”Ailemin olduğu yerdir.” diyor Vatan.
Hakan:”İstanbul”
Sebahattin:”Adana”
Belkıs:”İzmir” ve uzayıp gidiyor.
Sonra kendime dönüp:”Meftun, Vatan Ne Ola ki?” diyorum. Gururlanıyorum aklıma gelenlerle, belki birazda hüzünleniyorum.
Son günleri de düşünerek, bağımsız olduğum değil de, bağımsızlığı için mücadele ettiğim yerdir Vatan. Mutlu olduğum değil, mutsuz olsam da terk edemediğim yer. Vatan, doğduğum, yaşadığım değil, toprağına karışmak istediğim; hani kırk yıl gurbette yaşayıp ta, ruhumun olmadığı bedenimi toprağıma götürün diyen şuur gibi. O şuurun bahsettiği toprak olsa gerek vatan. Ailenle yaşadığın yer değil Ayşem, Vatan, ailenle yaşamak için mücadele ettiğin yer, kendin için değil, çocukları ve tüm gelecek nesiller için hazırladığın, tıpkı atalarının sana hazırladığı gibi. Büyük komutan Alpaslan:”Size öyle bir Vatan aldım ki, ebediyen sizin olacaktır.”diyor. Gururlanıyorum, “ebediyen benim olan”. Ne güzel bir Vatan tanımı. Sadece İstanbul, Adana, İzmir değil Vatan; Burak’ın dediği gibi Vatan Türkiye’dir, Türkiye Vatan.
Saygılarımla…