içinde ,

Topuklu Ayakkabı Giyen Erkeklerin Merak Edilen Tarihi

Günümüzde topuklu bir erkeğin düşüncesi son derece ters ve aykırı olarak algılanır. Ancak her zaman bu şekilde değildi. Topuklular, ilk kez 17. yüzyılın başlarında Batı tarzına girdiğinde erkekler bu yönelimi bir hevesle kucakladılar ve 130 yıldan uzun süredir güç ve prestij ifadesi olarak topuklu giymeye devam ettiler. 18. yüzyılda modası geçtiği halde erkeklerin gardırobunda yine entegre olmaya başladı. Bununla birlikte bir çift ayakkabı yüksek derecede dengesizlik sağlayabilir ve erkeklerin yargılarını sorgulayabilirdi. Topuklu erkeklerin uzun geçmişinin yanı sıra daha yüksek ücretten daha fazla arzu edilebilirliğe kadar artan avantajlar göz önüne alındığında, asıl soru erkeklerin neden bügünlerde topuklu ayakkabı giymediğidir. Gerçektende topuklu erkeklerle merak edilen şeyler hakkında mevcut kültürel sıkıntılarımız olabilir.

Doğu Ve Topuklar

Topuklunun kökenine indiğimizde bir Avrupa icadı olmadığı kesindir. Avrupa’da 17. yüzyılda ünlü olmuştur ancak öncesinde Batı Asya bundan yüzyıllar önce giymiştir. Kanıtlara göre ata binme ile güçlü bir ilişki olduğunu ve üzengi inovasyonuyla bağlantılı olabileceği söyleniyor. Üzengi at binme sistemini değiştirdi. Yay ve ok kullanımı, askeri özelliklerin gelişmesinde topuğun önemi olduğu düşünülüyor. Çünkü kullanıcının ayağını üzenginin içine asmasına sağlıyor.

İlginç Kıyafetler Ve Topuklar

Avrupalılar, “Doğu”dan önce topuk kullanımını iyi biliyorlardı. Doğunun giyimini, kuşamını o dönemlerde çok benimsemişlerdi. Gezginler ve tüccarlar sayesinde Avrupa’da daha çok yaygınlaştı.

17. Yüzyıl: Kişisel Bina Ayakkabıları

Farslı binicilerde ayakkabılar deriyle kaplıydı. Büyük ihtimalle Avrupalılarda Farslardan esinlenmişler. Fars tasarımında tipik olan topuk üzerindeki metal bant Avrupalı ayakkabıcılar tarafından benimsenmedi.

Topuklu Ayakkabı Ve Erkekler

Batılılardaki bu ayakkabı merakı Persler’in iddialı hükümdarı Şah Abbas anlaşmalar sayesinde Batı’da benimsendi. Osmanlı ile Avrupa arasında gerginlik arttıkça Şah Abbas ve ordusu Avrupa’nın bir nevi hayal gücünü ele geçirdi. Fars topuklu ayakkabısı ve eril birliği, erkeklerin topuklu giymesi için Avrupa’ya ilham verdi.

Kadın ve Erkek’de Topuklu

Erkekler topuklu giyince kadınlarda daha erkeksi bir moda hal aldı. Saçlarını erkek gibi kesmekle suçlandılar ve eriklerle süslenmiş geniş ağızlı şapkalar, silah taşıyan ve sivri uçlu botlar da dahil olmak üzere askeri esinli aksesuarları giymekle suçlandılar. 17. yüzyıl başlarında kadınların topuklu ayakkabı giymesi kıyafetlerini erkekleştirildiği düşünülüyor.

Güç Topuğu

Fransız Kralı 14. Louis, mahkemede kırmızı deri ile kaplanmış zarif yüksek topuklu ayakkabı giymek ve zarif elbiseler giymek ayrıcalık göstergesiydi. İngilizler de çoğunlukla topuklu ayakkabı giyerlerlerdi. İlerleyen zamanlarda erkekler arasında daha çok yayıldı. Zaman geçtikçe günün modasına uygun olarak kırmızıya boyanmıştır.

18. Yüzyılın Dönüşü

Giyilen topuklu ayakkabıların türü iki erkek biçimi açıkça ifade ediyordu. Deri ayakkabılar gittikçe arttı. Kalça çizmeler, yüksek istiflenmiş bir deri topuğu denatüre eder ve sert sürüş koşullarında giyilmek üzere tasarlanmıştır.

Toplum Baskısı

18. yüzyılın şafağındaki kadın ve erkek topuklu ayakkabılar arasındaki ayrım, kadın ve erkekler için davranış ve kıyafet ile ilgili daha büyük kültürel kaygıları yansıtıyordu. Sonunda moda anlamsız ve kadınsı olarak yeniden tanımlandı ve elbisenin temel bir eseri olan yüksek topuk çoğu erkek tarafından terk edildi.

İtalyan Papal Ayakkabı, 18.yüzyıl

Kadınsı olarak görülmeye ek olarak, yüksek topuk 18. yüzyılın başlarında tanrıya karşı bir hareket olarak eleştirildi. Topuklular yükseldi ve bu nedenle ilahi tasarıma karşı çıktı. Kırmızı topuklu ayakkabı 18. yüzyılın ilk yarısında papa tarafından giyildiği söylenir.

Pantolonla Topuklular

19. yüzyıl başlarında pantolonlar uzun bir yağsız çizgi oluşturmak için tasarlanmıştır. Bu, pantolonların bir botun içine giyilmesi durumunda ayağın altına sarılabilen veya tam uzunlukta giyilirse topuklu ayakkabının tabanının kayması durumunda, etek kısmında bir kayışla yapılmıştır. Stil, kısa boylu erkekleri yükselttiği için şiddetle önerildi.

Alman Çizimleri, 19. yüzyıl Ortası

19. yüzyıl erkek botları şık ve sağlam, ayrıcalıklı ve pratik arasında bölündü. İş adamları uzun süre rafine ve cilalı botlar giyerken, işçiler dayanıklı botlar giydi. Gerçekten de birçok yeni göçmen, Kuzey Amerika’ya geldikten sonra iyi giyimli ve dayanıklı botlarını getirerek batıya yöneldi.

Tony Lama’nın Amerikan Yuvası, 20. yüzyıl ortası

Ünlü romanlardan ve Vahşi Batı şovlarından Hollywood Western’e kadar kovboy, 20.yüzyılda sınırsız özgürlükleri ve özgüveni sembolize ediyordu. Tony Lama botlarının bu çifti, ayak parmaklarındaki kertenkele derisinin kullanımından yüksek, yığılmış deri topuğa kadar şıklık modasını yansıtıyor.

Justin Boots’un Amerikan Paketi, 20.Yüzyıl

Daha ikonik olan kovboy çizmeleri gibi, Packer botları da sınırdan kaynaklanıyor ve ayrıca ata biniyordu. 19. yüzyıldan beri bağcıklı botlardan evrimleşmişler ve kullanıcıların oturumu kişiselleştirmelerine izin veriyorlar. Diğer kovboy çizmeleri gibi, paketleme çizmeleri de yüksek topuklu ayakkabılara sahiptir ve genelde nakışla süslenir. Süslenmemiş bu bot, 1879 yılına uzanan en eski kovboy çizme üreticilerinden biri olan Justin Boots tarafından üretildi.

Amerikan Bisikletçi Yuvası, 20. Yüzyıl Ortası

Topuklu motorcu botu veya mühendis botu, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra motorcularla popüler oldu. Genç gazilerden oluşan gruplar, karşılıklı motosiklet sevgileriyle bir araya gelmeye başladılar ve 1940’ların sonunda Kuzey Amerika’da bisikletçilerin kulüpleri kuruldu. Motorcu, kovboyun güncellenmiş bir versiyonunu sundu ve aynı zamanda yazım kuralları da aynı şekilde özgürce konuşuldu.

20. yüzyılın ilk yarısında, erkek boy kültürel bir odak haline geldi. I. Dünya Savaşı, savaşa hazırlık konusunda endişeyi arttırdı. Zindelik ve güçle ilgili olarak genetiğe olan ilgiyi arttırdı. Sözde -bilimsel fikirler, Darwinistlerin en zinde ve en yüksek hayatta kalma kavramlarını destekledi, doğrudan cinsel çekiciliğin gücü ile bağlantılıydı. Bu ortamda, erkekler için topuklular sorunlu hale geldi ve onları giyen erkekler, alay konusu oldu. Buna rağmen, topuğu erkeklerin modasına sokmak için periyodik olarak girişimler yapıldı. Batı kültürel ideallerine göre, erkeklerin doğal olarak uzun olmaları gerekiyor. Topuklu giymek yalnızca algılanan eksiklikleri vurgular, ancak kişinin ayakkabısının içine gizlenebilen asansörler veya ek parçalar gizlice kullanılabilir.

Dandies ve Tavus Kuşları

Topuklu ayakkabılar, 1960’ların ortalarında, erkeklerin hayvan dünyasında görülen doğal düzeni koruyarak daha gösterişli giyinme hakkına sahip olduklarını savunan Tavuskuşu Devrimi’nin bir parçası olarak erkeklerin modasına geri döndü. Ancak gösterişli, dişil anlamına gelmiyordu. Topuklu ayakkabılar da dahil olmak üzere erkek modasının çoğunluğunun geçmişten gelen erkek stilleri veya diğer kültürlerdeki erkek modası ödünçleri olduğu kabul edildi.

Elton John Platformları 1972-1975

Elton John gibi 70’lerin müzisyenleri çirkin kıyafetler ve ışıltılı topuklu ayakkabılarla sahneye çıktı. Sahnede giyilen bu ayakkabı çifti, 7.5 cm yüksekliğe ulaşan topuklara sahiptir. Bu, ayağın ön kısmı altına 5 inç kalınlıkta platformların eklenmesiyle mümkün olmuştur. 1970’lerde erkekler, Batı Moda tarihinde her zaman kadınsı olan sağlam platformlu ayakkabılardan ziyade, farklı topuklu ayakkabıları tercih etti. Bu ayakkabılar Elton John tarafından giyildi.

Kanada Platform Botları

Toronto kunduracı usta John, bu erkek platform botlarını 5.5 inç topuklu, aplike yıldızlarla ve deriden gerçek bir manzarayla tamamladı. 1970’lerde, bazı erkekler cömert kişisel süslemelerin benimsenmesinde rock yıldızlarının öncülüğünü ve bir zamanlar kırmızımsı ve hipermasülinden bir kişiyi yetiştiren ayakkabıların yükselişini izledi.

Yükseklik Korkusu

Son zamanlarda Batı kültürü, yapay yollarla boylarını artıran erkeklere aşırı hassasiyet göstermiştir. Bu korku ilginç bir anda geliyor. Yüksekliği başarıya bağdaştıran bir dizi çalışma, yüksekliğin kazancı arttırılmış kazançlar, kariyer gelişimi ve arzu edilebilirlikle gizlice bağlantılı olduğu mesajının yaygınlaşmasına neden oldu. Bu bulguyu eklemek, kadınların topuklu ayakkabılarının sözde kadın gücünün aracı olarak konumlandırılmasıdır. Ancak, bu bulgulara rağmen, bugün çoğu erkek topuklu giymiyor. Arttırılmış yükseklikle kazanılan herhangi bir statünün, kadınsı görünme riski tarafından zayıflatıldığı görülmektedir.

Amerikan Ayakkabı

Batı kültürel ideallerine göre, erkeklerin doğal olarak uzun olmaları gerekiyor. Topuklu giymek yalnızca algılanan eksiklikleri vurgular, ancak kişinin ayakkabısının içine gizlenebilen asansörler veya ek parçalar gizlice kullanılabilir. Bugünden itibaren bu asansör çifti, kullanıcının ne kadar yükseğe gideceğini seçmesine izin verecek şekilde özelleştirilebilir.

Rad Houranı Unisex Çizimleri

Topuk cinsiyetsiz bir aksesuar olacak mı? Son yıllarda, Lenny Kravitz ve Prince gibi ünlüler, Kanye West ve diğer birkaç moda tüccarı ile birlikte, yükseklikleri olan ayakkabı giyme şansını göze çarpan bir şekilde eleştirmeye razı değil. Paris’te ilk moda koleksiyonu olan Paris Haute Couture Moda Haftası’nda ünlü olan Montreal doğumlu moda tasarımcısı Rad Hourani, genellikle hem erkek hem de kadın modellerini topuklu ayakkabılarla koyar sahneye. Hourani’nin yüksek, blok topuklu ayakkabıları, tasarımları gereği kadın gardırobundan ziyade erkeklerden ödünç kalmaya devam ediyor ve mevcut toplumumuzda artan cinsiyet akışkanlığını yansıtıyor ve belki bir gün artık erkeklerin topukluları veya kadınların topukluları hakkında konuşmayacağımızı, ama bunun yerine sadece onlara başvuracağımızı gösteriyor topuklu olarak.

Yazar Erencan DURMAZ

2 Yorum

Yorum Bırakın

Bir yanıt yazın

Neee!!! Zeka mı??

Kızıma Mektup…