Bilindiği üzere insanoğlu egosantrik bir yaratıktır bundan ötürü de her insan kendini över, genelde de söylediği övgülerin başında çalışkanım, zorluklarla baş etmeyi bilirim, zoru severim gibi şeyler söyler.
Bununla birlikte başka bir söz de vardır zevkler ve renkler tartışılmazdır diye fakat çok basit bir düşünceyle bunların tam tersi durumların da oldugunu düşünebiliriz işte bu yazımda ben bu kavramlar üzerine biraz beyin cimnastiği yapmak istedim.
İlk örnek uzayımız bir bar ortamı olsun, herkes birasını höpürdetmektedir. Kişi sayısı n olsun, ortaya gelen karışık çerez tabağındaki ürünlerin en az olanı antep fıstıkları ikinci sırada fındıklar olsun.
Yaklaşık m kadar da deney yapılsın bu deneyler sırasında görülecektir ki önce antep fıstığı hızlıca tüketilecek daha sonra giden ise fındık olacaktır. Burada inceleyeceğimiz olay fındık ve fıstığın azlığından ziyade insanların az olana üşüşmesi ya da tadı güzel olana üşüşme durumudur, yani zevkler ve renkler tartışılabilir, antep fıstığı gibi yüksek enerji veren daha fazla memnuniyet salgılatan bir yiyecek dururken kimse beyaz leblebiye saldırmayacaktır.
Çok az miktarda antep fıstıgı sevmeyen insan olacaktır ki bunlar da kuvvetle muhtemel fındıklara saldıracaktır. Buradan çıkarılacak sonuç zevkler renkler tartışılır doğada ayakta kalmak için yanındaki insanlar en yakını dahi olsa yüksek enerji veren yiyeceğe saldırabilir. (Çok acımasız ama biraz abartılmış bir örnek olarak düşünelim bunu)
İkinci deneyimiz biraz daha farklı olsun, bu deneyimizde az önceki gruba yukarıdaki çerez tabağı yerine içi antep fıstığı dolu olan bir tabak verilsin, t süre sonra görülecektir ki tabakta açılamayan antep fıstıkları kalacaktır, bu da gösterir ki insan her ne kadar çalışkanım zoru severim dese de ilk seçimi hep en az enerji harcadığı en verimli çözümden yanadır.
Kimse tabakta yarısına kadar acık antep fıstıkları dururken açılmamış fıstıklara yönelmez, buradan çıkarabileceğimiz sonuç: Çok çalışkanım, zoru severim, kolayı sevmem işi yalandır, çünkü aslında insan hep kolayı sever belli etmese de gayet tembel olup çeşitli zorlamalar ile çalışkan olmak zorundadır.
İnsan minimum enerji maksimum verim ilkesini yaşam ilkesi edinmiştir, buradan da belki doğal seleksiyon ispatlanabilir. Ayrıca temel dürtüler sosyal yaşam ihtiyacını döver, önce can sonra canan atasözü tamamen doğrudur, bazı durumlarda insan sevdiceğe fındık fıstık vererek kendi daha sonraki ihtiyaçları için bir faydacılık denemesi yapabilir.