İnsanlar hayatlarının bütün dönemlerinde kazayla etraflarındaki eşyalara zarar verebilirler. Kazalar özellikle çocukların gelişim durumlarından kaynaklı daha sık başlarına gelir. Bazı ebeveynler çocuklarının kazayla yaptıkları hatalara karşı çok hassastır.
Mesela çocuğunuz kazayla halıya süt döktü. Nasıl tepki verirsiniz?
Böyle durumlarda maalesef bazı anne-babalar ve yetişkinler fazla reaksiyon vererek çocuğun duygusal gelişimini olumsuz etkiliyorlar. Halbuki süt dökülen halının çocukla beraber temizlenmesi (ya da yaşı uygunsa ondan temizlemesini de isteyebilirsiniz) kaç dakikamızı alır. Zaten o sırada çocuk kendisi sütü dökmenin mahcubiyetini içsel olarak yaşamaktadır (süt dökmüş kedi gibi).
Size tam da utanma, korku ve ne tepki vereceğinizi merak eden yarı ağlamaklı gözlerle bakarken sizin ona söyleyeceklerinizin onun duygusal dünyasındaki etkisi hayat boyu devam eder. Kızarak, hakaret ederek sütü temizlemiş de olmuyorsunuz ayrıca.
Hem siz hiç mi kazara bir şeylere zarar vermiyor, kırıp dökmüyorsunuz? Biz yetişkinlerin hatalarından kaynaklanan trafik kazalarında her yıl onlarca insan ölüyor. Ki bu telafisi olmayan bir hata.
Siz hata yapınca oluyor da küçücük, daha gelişimini bile tamamlamamış, masum çocuklarınız hata yapınca neden olmuyor acaba?
Lütfen yetişkinlere yükseltmediğiniz sesinizi, kendilerini savunamıyorlar diye küçük yüreklere yöneltip onları kalbi kırık ve suçluluk utanç duygularıyla dolu ezik insanlara dönüştürmeyin. Sabırlı olun, öfkenizi kontrol edin.
Çocuklar hata yapa yapa öğrenirler. O korku dolu kriz anında çocuğunuza vereceğiniz destek ve rehberlik inanın onun kişilik gelişimi için çok önemli bir yere sahiptir.
Nasıl aç, susuz, uykusuz bırakmıyorsanız kalbi yaralı da bırakmayın…