İşte yine geldi bereket ayı, huzur ayı…Nerde o eski Ramazanlar cümlesini sıkça duyacağımız şu sıralarda eskiden beri süregelen, neredeyse bu ayla özdeşleşmiş olguları sizler için derledik. Ramazan bize özlediğimiz her şeyi getirsin, bu mutluluk bize 11 ay yetsin dedirten o gelenekler;
1. Davul
Hepimizin aklına ilk gelen şeydir Ramazan davulu. Çalar saatin henüz icat olmadığı dönemlerde insanları sahura kaldırmak için çalınan davul şimdilerde yerini akıllı telefonlara bırakmış olsa da gelenek olarak hala yaşayan Ramazan klasiklerinden biridir. Bazen sesi korkutucu ya da sinir bozucu olsa da yine de ayrı bir havası vardır. Ama gecenin kör vaktinde çalan zile ve davulcunun para istemesine bir çözüm bulunmalı orası ayrı 🙂
2. Bereketli sofralar
Gün boyu açlıkla imtihan olunca akşamına enfes sofralar hazırlanır. 3 çeşit yemek, ara sıcak, salata, tatlı…vs. Bilirsin; karnın bir çorbayla bile doyacak ama gözün doymadıktan sonra ne fayda… Açların halinden anlama ayı olmasına rağmen maalesef ki israfın da en çok olduğu aydır.
3. Hurma
Oruç açmak için sofrada baş köşede yerini alan hurma Ramazan’ın olmazsa olmazıdır adeta. Özellikle misafir için kurulan sofrada kesinlikle olmalıdır. Başka zaman kolay kolay masada göremeyiz kendisini.
4. Güllaç
Ramazan’ın yaklaştığını market raflarında beliren güllaçlardan da anlayabiliriz. Zira Ramazan’ın gülüdür kendisi. Gün boyu gözünün önünden sıra sıra tatlılar geçirenler için gayet de hafif bir tatlıdır. Şahsi fikrim gül suyusuz daha lezzetlidir.
5. Pide
Ramazan’ın yaklaşmasıyla zamın gelmesinin doğru orantılı olduğu pide nefis kokusuyla sofralarımızın vazgeçilmezi haline gelmiştir. O uzun kuyruklarda beklemek bile ayrı bir keyiftir. Yeri gelmişken “askıda ekmek” olayına da destek verin ki bir açın karnını doyurma zevkini yaşamayı ihmal etmeyin.
6. Sahur-iftar programları
Sezonluk işçi misali bu ay boyunca bazı hocaları bu tarz programlarda görürüz. Özellikle İstanbul’un önemli dini mekanlarında gerçekleşen bu programlarda dini bilgilere, ilahilere ve halkın her sene sormaktan bıkmadığı sorulara yer verilir. Hocaların aldığı paralar da bizim çenemizi yorar ancak.
7. Balkondan ezan beklemek
Televizyondan takip etsen de, dakika sayıp dursan da illa da o balkona çıkılacak, mahalleden okunan ezan duyulacak. Televizyonun mu cami imamının mı bilmiyorum birisinin sağlamasını yapıyoruz belki de 🙂
8. Cami-mahya
Birden fazla minaresi olan camilerin iki minaresi arasına konulan ışıklı yazılar en eski Ramazan geleneğidir. Osmanlı zamanından kalan mahyalar turistlerin de çok ilgisini çekmektedir.
9. İftar çadırları-Ramazan şenlikleri
Özellikle büyük kentlerde belediyeler ya da zengin iş adamları tarafından açılan çadırları bu ayda çok görürüz. Amaç yardım etmekse bundan daha güzeli düşünülemez gibi. Çeşitli meydanlarda kurulan Ramazan şenliklerinde ise Karagöz-Hacivat’tan tutun da Mehter takımlarına kadar her şeyi bulabilirsiniz.
10. Yardım kolileri
Bilumum marketlerde rastladığımız bu kolilerde temel gıda maddeleri mevcuttur ve hayırseverler tarafından ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmayı beklerler. Bence son zamanlar düşünülmüş en güzel şey. Ne demişler, komşusu açken tok yatan bizden değildir.
11. Beslenme Uzmanları
“Sahurda ne yemeliyiz hocam?” “İftarda ne tüketmeliyiz?” sorularının muhattapları bu uzman kişilere sıklıkla rastlarız ekranlarda. Çorbadan sonra hemen yemeğe geçmeyin, tatlıyı sakın yemekten sonra yemeyin, iftarla sahur arasında 3 litre su için… gibi konuşmalarla zaten 6 saat olan zaman dilimini nasıl değerlendireceğimizi, sanki kolay gibi anlatan o uzmanlara selam olsun 🙂 Hayır, çok merak ediyorum kendilerinin beslenme şekilleri nasıl acaba?
12. Doğu-batı saat farkı hesaplama
Birden Coğrafya ve Matematik bilgimizi konuşturmaya başlar, ‘Bingöl’dekiler tatlılarını bile yemeye başladı biz hala orucumuzu açamadık’ gibi cümleler dökülmeye başlar ağzımızdan. Oruç tutanların bu ayda en çok olmak istedikleri yer Iğdır, en olmak istemedikleri yer Çanakkale’dir sanırım. Ah şu meridyen farklılıkları 🙂
13. İmsakiye
Bu ayın yaklaşmasıyla alışveriş yaptığınız her yerden elinize bir imsakiye tutuşturulur. En görünen yere-genellikle buzdolabına asılır ve ezan saati dakika dakika bilinir. Biten günlere çentik atmak için idealdir 🙂 Akıllı telefonlara yüklenen uygulamalar bile bu geleneğin yerini tutmuyor.
14. Artan Ramazan reklamları
Her zaman yapılır o yiyecek ya da içeceklerin reklamı, ama bu ay için illa ki özel bir çekim olur. Metrelerce uzunluğundaki bir masa eşliğinde kalabalık bir ailenin yemeği fondadır.
Velhasılıkelam herkese İyi Ramazanlar.