içinde

Oscar Ödüllü İran Filmi ” BİR AYRILIK”

Bu hafta sinema köşemizde, İranlı yönetmen Asghar Farhadi’nin 2011 yılında çekmiş olduğu İran draması olan Bir Ayrılık isimli filmden biraz bahsedelim. Film 1 temmuz 2011 tarihinde gösterime girmiştir. 2011 Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı’yı kazanan film aynı zamanda en iyi kadın ve erkek oyuncu ödüllerini de kazanmıştır. 2012 yılı başlarında yapılan Oscar ödüllerinde ise en iyi yabancı film ve en iyi özgün senaryo ödüllerini almıştır.

Filmin senaryosunu incelediğimizde, bizi alıp götüren duygunun temelinde gerçeklik olgusunun yattığını görürüz. Modernist bir filmdir. Ana karakterlerden biri olan Simin’in İran’nın geleceğinden ümidi kalmaması üzerine yurtdışına çıkma isteği, eşinin ona eşlik etmemesi üzerine alınan ayrılık kararı üzerine olaylar gelişir. Film İran’ın hukuk sistemini yansıtır. Mahkeme sahnelerinde bunu bariz bir şekilde görürüz. Adalet ve vicdan konusu yoğun bir şekilde işlenmiştir.

Filmi 2 ana kısımda inceleyecek olursak 1.Bölüm: İftira ve yalanın çözülme süreci, 2. Bölüm: Yalandan ve iftiradan kurtulma süreci olarak ayrılabilir.

Film boyunca hiçbir sekansta fon müziği duymayız. Sadece filmin sonunda müzik bulunur.

Film karakterlerinin analizini yapacak olursak Termeh’in (kız), İran’ın geleceğini temsil ettiğini söyleyebiliriz. İran’ın siyasi karışıklığı, ne olacağının bilinmemesi filmde Termeh’in babasıyla mı  kalacak yoksa annesi ile mi gidecek metaforu üzerinden anlatılmıştır. Hasta baba, İran’ın muhafazakarlık geçmişini simgeler. Vicdani sorgulama Termeh, Simin, baba ve hasta dede üzerinden anlatılır.

Filmde alt sınıf ve orta sınıf çatışmalarının yer aldığını görürüz. İran’ın sosyopolitik yapısı, kadın erkek ilişkileri, hukuk sisteminin ne şekilde olduğu oldukça yalın bir biçimde izleyiciye sunulur.

Son sahnede Termeh’e sorulan annen ile mi baban ile mi kalmak istiyorsun sorusu aslında İran’ın geleceğinin ne olacağına dair bir sorudur. Her zaman için bu soruya orta ve üst sınıf karar verecektir. Filmde izleyici karar veren hakim pozisyonundadır. Film boyunca bir tarafın mutlak haklılığına dair bir yargı yakalamak mümkün değildir. İzlediğimiz hikaye yürümeyen bir ilişki değil, iki farklı ideolojinin çatışmasıdır.

Filmle ilgili kamera arkası görüntüleri izlemek isterseniz aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz… İyi seyirler…

 

Yazar Öznur YAŞAR// zeze

Huysuz ve tatlı bir kadın

Bir yanıt yazın

daha filmi-kitabı

Kitabı ve Filmi Var – Daha Ne Olsun!

iletişim teknikleri

Etkileşimde Psikolojik Yaklaşımlara Bir Göz Atalım