Herkes Mobbingden bahsediyor..
Bu nedir?
Mobbing, arada sırada biriyle dalga geçmekten, biriyle tartışmaktan veya birisiyle alay etmekten çok daha fazlasıdır. Birisi, uzun bir süre boyunca başka bir kişiyi defalarca aşağılayıcı ve dışlayıcı davranışlarda bulunduğunda, mobbingden söz edilir. Fail ile kurban arasındaki uçurum, her saldırıdan sonra artar; zorba daha güçlü hisseder, kurban kendini gittikçe daha fazla aşağılanmış hisseder.
Aşağılayıcı ve marjinalleştirici eylemler, Örneğin; birini görmezden gelmek, onunla konuşmamak ve onu ortak faaliyetlerden dışlamak (psikolojik zorbalık)
Birine küfür etmek, alay etmek, tehdit etmek (sözlü zorbalık)
Birini incitmek, örneğin vurmak, ayağa kalkmak, kıstırmak, duvara bastırmak vb. (fiziksel zorbalık)
Birini kendi iradesine karşı tutmak, örneğin onu bir yere kilitlemek vb.
Başkasının malını kirletmek, zarar vermek veya kırmak
Birine e-posta, kısa mesaj veya çevrimiçi (e-zorbalık) yoluyla zorbalık yapmak.
Vakaların büyük çoğunluğunda, yalnızca bir tür zorbalığa uğramış davranış yoktur. Vurmak, tekmelemek, kötü söylentiler, küfür, kötü e-postalar …
– Kural olarak, mobbing mağdurları birçok farklı saldırı ve aşağılamaya maruz kalırlar. Bu tür tacizler ne için kullanılıyor? Zorbalar tek bir şey isterler: Gruptaki konumlarını pekiştirmek isterler. Savunmasız kurbanlara gözdağı vererek ve onları giderek daha fazla korkutarak güçlerini gösterirler.
Peki ya kurbanlar?
Herhangi bir gruba mensup olmayan çocukların ve gençlerin yakalanması özellikle yaygındır, çünkü bir nedenden ötürü sorumlu olan çocuklardan “farklıdırlar”. Bir çocuğun ötekileştirilmesinin çok farklı nedenleri vardır. Bazen “yanlış” giyim, bazen görünüş, utangaçlıkları, katı ebeveynler veya çocukları yabancı olarak görmeleri..
Mobbing başlangıçta gizlice gerçekleşir. Kurban, bir süre sonra kaybeden rolüne teslim olduğunda, giderek daha fazla açık kabadayı halini alır.
Mobbing her yerde olabilir – okula giderken, mola sırasında, otobüste, otobüs durağında, spor salonunda, soyunma odasında, işyerinde… ve elektronik olarak, yani aşağılayıcı SMS ve e-postalarla. Bu tür zorbalığa elektronik zorbalık veya kısaca e-zorbalık denir.
E-zorbalık, doğrudan zorbalıktan bile daha kötüdür: Mağdur, işkencecisini görmez ve bu nedenle kendini savunamaz. Ek olarak, mağdur genellikle zorbalık faaliyetlerine kimlerin ve kaç kişinin dahil olduğunu bile bilmez.
Mobbing, yalnızca kendilerine mobbing yapanları etkilemez. Mobbing, bunu bilen herkesi ilgilendirir. Birinin mobbing’e uğradığını görmeniz yeterlidir. O zaman zorbalığa şahit olursunuz. Mobbing tanıkları sadece sınıf arkadaşları ve arkadaşlar değildir; birçok öğretmen aynı zamanda mobbinge tanıklık ediyor.
Başkalarını katılmaya teşvik eden zorbalar var. Kendilerine kendilerinin bulaşmasına izin veren veya kendisine zorbalığa uğrama korkusuyla katılan veya izleyen ve bununla ilgili hiçbir şey yapmayan herkes mobbing takipçisidir.
Önemli!
Mobbing, farklı gruplar veya insanlar arasında basit bir çatışma değildir. Mobbing sırasında bireyler, başkalarını kasıtlı olarak terörize etmek ve onları fiziksel ve zihinsel olarak baskı altına almak için üstünlüklerini kullanırlar.
Başkalarını gücendirmek için yola çıkan çocuklar her zaman bir sebep bulur. Kötü olan şey, çoğunlukla sınıfta zaten çok az bağlantısı olan çocukları etkilemesi ve bu nedenle kendilerini pek savunamayacak olmalarıdır.
Zorbalar kendinden emin ve baskındır. Buna göre, başkalarına karşı agresif davranırlar. Fiziksel olarak sizden üstün olan bir zorba tarafından alay edildiyseniz, savaşmaktansa kaçmak daha iyidir. Pek çok zorba alay etmeye bağlı kalmaz, saldırırlar. Zorbaların kurbanlarına hiç acıması yoktur.
Her sınıf mobbingi önlemek için bir şeyler yapabilir: Sınıfta mobbing ne kadar sık ve açık bir şekilde tartışılırsa, mobbing riski o kadar düşük olur.
Mobbing kurbanı okul değiştirdiğinde zorbalık ortadan kalkmaz. Sonuç olarak, zorbalar genellikle eylemlerinde daha fazla onaylanmış hissederler ve yeni bir kurban ararlar. Bu nedenle mobbingin önlenmesi ve mobbing durumlarına müdahale edilmesi gerekmektedir. Kendinize veya başka bir çocuğa mobbing yapılıyorsa, güvendiğiniz bir yetişkinle konuşun.
Okulda mobbingi önlemek ve bunlarla mücadele etmek her şeyden önce yetişkinlerin sorumluluğundadır. Bir çoğu hâlâ zorbalıkta çocukların kendi aralarında en iyi şekilde çözebilecekleri “normal” dereceli tartışmalar olarak görüyor…
Bu yanlış!
Ancak mobbingi tanıyan ve ne kadar kötü olduğunu bilen yetişkinler de var. Yine de bu konuda hiçbir şey yapmıyorlar. Neden? Rahattırlar ve çatışmadan kaçınırlar. Böyle davranan kişi korkaktır ve diğer insanları tehlikeye atar. Bu olamaz !
Çocuklarınızı bilgilendirin, mobbing kurbanı olmalarını önleyin.
Mobbingsiz günler diliyorum..
(Mobbing; Latince kökenli sözcük; psikolojik şiddet, baskı, kuşatma, taciz, rahatsız etme veya sıkıntı vermek anlamlarına gelir. En iyi ifade eden anlamıyla yıldırma veya iş yerinde psikolojik terör anlamlarıdır. Kaynak Wikipedia )