Günümüzde, farklı insanlarla birebir dialog halinde olmamız gereken durumlarla çok sık karşı karşıya kalıyoruz. Bu durumlar çoğu zaman kendimizi ifade edememe ya da yanlış ifade etme korkusuyla yüzleştiriyor bizi. Bizlerse buna çözüm olarak kişisel gelişim dediğimiz kendi kendine telkinde bulunarak ya da profesyonel olan/olmayan insanların teşvikiyle psikolojik olarak eksiklerimizi ve bilişsel gelişimimizi tamamlama arzusuyla yanıp tutuşuyoruz. Peki, nedir bu kişisel gelişim dediğimiz şey? Kimler bize yardımcı olabilir? Ya da kimler bunu kazanç kapısı olarak görebilir?
Kişisel gelişim
İnsan, anne karnına düştüğü andan itibaren anne ile arasında duygusal bi bağ kurmaya başlar. Dolayısıyla da duygusal gelişimi de bu dönemde başlar çocukluk döneminin bitimine kadar süregelir. Fakat bu gelişim bi noktaya kadar yeterlidir. İnsan, belli olaylardan ve durumlardan sonra kendini keşfetmeye ve kendindeki eksikleri fark etmeye başlar. Aşırı sinirlenme, aşağılık kompleksi ya da aşırı kıskançlık gibi duygusal ve psikolojik eksiklikler, kişisel gelişim için verebileceğimiz örneklerden belki de en belirginleridir.
Kişisel Gelişimde İzlenen Yol
Kişisel gelişim dediğimizde kelimenin kendisinden de çıkarabileceğimiz gibi kişisel bir çaba ve istekten söz etmiş oluruz. İnsanı kişisel gelişime iten faktörlerden bahsettik ama kişisel gelişimin yöntemi de bir o kadar önemli. Kişisel gelişimi öncelikle bu konuda uzman, profesyonel kişiler ele almıştı. Adeta gelişiminize başlamadan önce bir profesyonelle birebir konuşmanız gerekirdi. Fakat sonrasında birebir görüşmeye ne vakit ne de para ayıramayanlara ilaç niteliğinde olan kitaplar piyasaya sürüldü.
Hangi konuda, hangi alanda yardım almaya yani gelişmeye ihtiyaç duyuyorsanız bunu size sağlayacak bir kitap mevcuttu. Daha sonraları ise teknolojinin yaygınlaşması ile birlikte, artık sanal ortamda aynı anda pek çok kitleye hitap edebilen sanal koçlar ve psikologlar ortaya çıktı derken durum öyle bir hal aldı ki artık sosyal medyada bile karşılaşılınır oldu bu kişisel gelişim videoları ile.
Kişisel Gelişimin Maddi Boyutu
Bahsettiğimiz tüm bu araçlar elbette kişisel gelişim odaklı ama günümüzdeki bu bilgi çöplüğünün bir sebebi de olmalı. İnsanların, bu alana gösterdikleri talep pek tabi piyasayı canlandırıp, bir rekabet ortamına dönüştürdü. Hatta öyle bir duruma gelindi ki artık insanlar gelişim odaklı değil para kazanma odaklı bakar oldular bu araçlara. Tek bir telkin vardı onlar için “kazan, kazan, kazan “. Bu durum doğal bir arz-talep piyasası gibi görünse de işin ucu insan sağlığı ve psikolojisine dokunduğu için biraz daha temkinli bir yaklaşım gerektirdiği aşikar.