içinde

Kanadı Kırık Kuşlar

Bu sefer de yakın tarihi anlatan, çoğuna şahit olduğumuz olayları yeniden hatırlamamıza yardımcı olan bir kitapla karşınızdayız; 1930’lardan 2016’ya uzanan, o geçen zaman içinde ülke, kimlik ve belki de din arayışı içinde olan dört kuşağın hikayesini anlatan bir kitap; Ayşe Kulin‘den Kanadı Kırık Kuşlar…

ayse kulin

Kitapta Nazi Almanyası‘ndan kaçan Yahudi bir bilim adamının ailesiyle birlikte ilk önce Zürih’e kaçmasıyla başlayan ve daha sonra Atatürk’ün eğitim sistemini güçlendirmek amacıyla Türkiye’ye davet ettiği akademisyenlerin maceralarına tanık oluyoruz. Atatürk‘ün bilime, eğitime ve hatta insana verdiği önem bir kez daha ortaya çıkıyor böylece. “Şurası bir gerçek ki, Türklerin çağdaş bir ülke yaratmanın, bina inşa etmekle değil, ancak doğru eğitimle mümkün olabileceğini bilen bir liderleri var!” cümlesi de bu kanıtlardan biri…

Kitap resmen anılar geçidinden oluşuyor; neler yok ki; Atatürk’ün ölümünden Ankara’nın inşaasına kadar her şeye değinilmiş. Darbelere, 6-7 Eylül olaylarına, idamlara, suikastlara, konsolosluk saldırılarına, Gezi Parkı’na ve en nihayetinde 15 Temmuz’a… Hafıza tazelemenize ek olarak bir taraftan da böylesi zor günlere tanıklık etmenin acısını duyuyorsunuz içinizde. Dışardan gelenlerin bazen 7 kuşak buralı olanlardan daha çok ülkeyi sahiplenmesine bazen de onlara yapılan ikinci sınıf muameleye üzülüveriyorsunuz.

Kanadı Kırık Kuşlar
Terezin Nazi Kampı – Prag

Kitabın çıkış noktası Nazi baskısından kurtulmaya çalışan bir aile olunca gözünüzün önüne ‘Hayat Güzeldir’ ya da ‘Piyanist’ filmlerinin gelmesi ve bir toplama kampında yazılı olan ‘Çalışmak Özgür Kılar’ anlamındaki yazıyı hatırlamanız olasıdır.

Kanadı Kırık Kuşlar‘ın özellikle ilk 200 sayfası çok heyecanlı ve akıcı… Merakla okuyup elinizden bırakmak istemiyorsunuz. 390 sayfalık olan kitabın geri kalanında ise 3 kuşağa yer verilmiş ve haliyle daldan dala atlamış gibi hissediyorsunuz kendinizi; kim ne zaman büyüdü de evlendi, ne oluyor, bu da nerden çıktı gibi sorular soruyorsunuz ama yine de roman hızından, akıcılığından bir şey kaybetmiyor.

Roman bitip de kanadı kırık kuşları anlayınca dua ederken buluyorsunuz kendinizi; böyle durumlara hiç düşmeyelim, bir gün ülkemizden kaçmak zorunda kalmayalım, başka ülkelerde kimlik arayışlarına girmeyelim diye… Sevgiyle…

Kanadı Kırık Kuşlar

Yazar Asuman ATAGÜN

Siz Ve Biz Blog Editörü
İngilizce Öğretmeni - İstanbul
Rüzgar esiyorsa bırak söğüt düşünsün. Çınara zaten bir şey olmaz.

Bir yanıt yazın

tiyatro

Sanata Tiyatroyla Tutunmanın 12 Mantıklı Sebebi

guduknecmi

Ünlüsünden Ünsüzüne Halit Akçatepe’nin Ardından…