içinde

İş Kazaları Azalıyor

Hayır hayır toz pembe bir tablo çizmeye çalışmıyorum. İş kazaları ile çok yakından ilgilenen biri olarak istatistiksel olarak kullandığım hesaplamalar ışığında bunu söyleyebiliyoruz.

2018 yılında iş kazalarından hayatını kaybedenlerin toplam sayısı 2017 yılında hayatını kaybedenlerin toplam sayısından az olacağını iddia etmiştim. (Bir facia olmazsa eğer, inşallah olmasında zaten)

2013 yılı ve sonraki yıllar da gerçekleşen toplam ölüm sayıları bize oransal olarak iş kazalarının azaldığını zaten söylüyordu. Ve inşallah bu sene bu artış oranının sıfırlanacağını öngördüğümü daha önceki yazılarımda da ifade etmiştim. (bkz “kritik rakam” başlıklı yazım) Üniversitelerde verdiğim konferanslarımda bunu detaylı olarak anlatıyorum. Bu senenin sonunda neticeyi görmüş olacağız.

2018 yılı ilk üç aylık verileri ile geçen senenin ilk üç ayını karşılaştırdığımızda ise daha az kişinin iş kazası sonucu yaşamını yitirdiğini görüyoruz. Aradaki fark 49 kişi.

Hepiniz bilirsiniz. Kilo vermek isteyen obez kişi ilk 10 kiloyu hızlıca verir. Fakat daha sonra haftalarca uğraşsa da 50 gram veremez. Böyle bir direnç değeri vardır her vücudun. Ama azmi ile o sınırı geçtiğinde ise istediği ideal kiloya kadar düşebilir.

Bizim kritik sınırımız ise son on yılın ölümlü iş kazası ortalaması olan yıllık 1.500 sayısı. (bu rakam kabul edilebilir sayı elbette ki demek değildir)

Sahada yıllardır çalışan iş sağlığı ve güvenliği personelleri başarılı olduklarını bilmeliler. Zira iş kazalarının önlenmesine yönelik yapılan çalışmalardaki en önemli rollerden bir tanesi kendileridir. Fakat kritik rakam olan yıllık 1.500 seviyelerine bu rakamı indirmenin evvela elzem olduğunu bilmeliyiz.

İnşaat ve Tarım sektörleri ölümlü iş kazaları değerlendirildiğinde ilk iki sırayı her zaman paylaşmaya devam ediyor. Özellikle yaz aylarına girdiğimiz şu dönemde her iki sektör için ölüm oranlarının maalesef artacağını öngördüğümüzden bu alanda çalışan arkadaşlarımızın biraz daha dikkatli olmalarını tavsiye ediyoruz.

 

Yazar İrfan SAYAR

Öğr.Gör., Maden Mühendisi, İş Güvenliği Uzmanı, İSG-SEN Genel Başkanı, Yazar
Kitapları
-İnsan Hayatı
-Çocuklarla İş Sağlığı ve Güvenliği

2 Yorum

Yorum Bırakın
  1. yazım ölümlü iş kazalarını içeriyor evet. bunu yazımda ifade ediyorum zaten. oransal olarak yıldan yıla azalan ölümlü iş kazası istatistiğimiz olduğunu anlattım yazımda.güvendiğiniz bir kaynağın yıldan yıla ölüm sayılarına bakın ve artış oranlarına bakın ne demek istediğimi anlayacaksınız.iş güvenliği personelleri ölümlerin azalması için çalışmıyorlar mı ki bunu onlara bağlamayalım öyle mi? bakanlık denetlemesin uzman çalışmasın kazalar kendi kendine önlensin öyle mi?bundan önce dediğiniz düzende ne kanun nede uzman vardı. sizde çok karamsar bir tablo çizdiniz. bir düşünün.

  2. Malesef çizdiğiniz tablo gerçeği yansıtmıyor.Bu istatistikler sadece sigorta verilerine yansıyan ölümlü iş kazaları…
    Buna Rağmen Avrupada ve Dünyada Hala Hatrı Sayılır İş Kazaları Ülkesiyiz.Hele ki İş güvenliği Uzmanlarına veya Bakanlığa Ölümler Azalsa Bile Pay Çıkarmayın Çünkü Bundan Önceki Düzenin ve Şimdiki Düzenin Tek Sorumluları Onlardır.
    Teşekkür Ederim.

Bir yanıt yazın

sessiz diyalog

Konuşmadan İletişime Ne Dersiniz? Sessizlikte Diyalog

insan-yaratılış

Her İnsan Yaratılıştan Vazifeli midir?