Zaman zaman vücudumuzun ilginç yönlerinden ve anatomik olarak enlerimizden bahsedeceğim, bu enleri okumadan geçmeyin derim!!
Hadi gelin vücudumuzdaki kemiklerden ve birkaç ilginç bilgiden başlayalım
1. Anatomi Ne Demek?
Anatomi deyince hep insanın iskeleti, kasları ve organları gelir aklımıza ki, anlamı yunanca kökenli kesmek (ana) ve çıkarmak (tomi) kelimelerinden gelmektedir.
2. Os-man Kime Denir?
Öncellikle size ″os man’’ den bahsedeyim yani öğrencilerin değimiyle Osman ☺ Kendisi anatomi derslerinde kullandığımız kemik adamımız. Os kemik demek olunca Osman da kemik adam oluyor..
Osman bize kemiklerimizden bahsetsin biraz;
3. En Uzun Kemiğimiz
Vücudumuzdaki en uzun kemik, uyluk kemiğidir. Diğer adıyla femur kemiğimizdir. Uyluk kemiğimiz aynı zamanda vücudumuzdaki en güçlü, hacim olarak da en büyük kemiğimizdir. Uzunluğu vücut uzunluğunun yaklaşık olarak dörtte biri kadardır.
4. En Küçük Kemiğimiz
En küçük kemik ise kulak bölgesinde bulunan üzengi kemiğidir. Latincesi stapes‘dir. Kendisi bir pirinç tanesi kadardır. Bu minik kemiğin işlevi ise çok önemlidir. Kulak zarına gelen titreşimleri arttırarak sesin iç kulağa iletilmesini sağlarlar. Yani duymamıza yardımcılar. Aslında uyurken bütün sesleri duymaya devam ederiz. Beyniniz sadece gelen sesleri yok sayar. Ama bebeğiniz varsa içgüdüsel olarak beyniniz onun sesini yok saymaz, mutlaka duyarsınız !!
5. En Sert Kemiğimiz
Vücudumuzdaki en sert kemik ise çene kemiğimizdir☺ Kendisine mandibula da diyoruz.
6. El Bileğimizde En Büyük Kemik
En büyük karpal kemiğimiz yani el bilek kemiğimiz capitatum‘dur. Aynı zamanda kendisi ilk kemikleşmeye başlayan karpal kemiklerdendir. Düşmelerde, çarpmalarda en çok kılan kırılan karpal kemik ise scaphoideum‘dur.
7. Kaç Kemiğimiz Var?
Vücudumuzdaki kemik sayısını hiç merak ettiniz mi? Yetişkin bir insanda kemik sayısı 206 ‘dır. Oysa bir bebek 300 ‘den fazla kemikle doğar. Bu farkın nedeni ise büyüme sırasında birbirleriyle kaynayacak olan küçük kemikledir.
8. Bıngıldak Nedir? Ne İşe Yarar?
Yeni doğan ve kemik demişken aklımıza ilk gelen şeylerden biri bıngıldaklar olur. Latincesi fonticulus olan yapılar, kafatasında bulunan kafa kemiklerinin arasındaki bağ dokusuyla kaplanmış yumuşak noktalardır. Peki bu bıngıldakların işlevi nedir?? Bıngıldaklar, ilk 2 yılda çok hızlı olan beyin büyümesine kafa kemiklerinin uyum sağlamasını olanak verir. Ve beyin dokusu zarar görmemiş olur. Bıngıldaklar 12-18 ay arasında kapanır. Ayrıca bıngıldaklar sanıldığı kadar da hassas ve az korunaklı bölgeler değildir. Çok ağır bir darbe olmadıkça kolay kolay hasar görmez içiniz rahat olsun ☺
9. Bebekler Konuşulanları Ne zaman Anlar?
Yeni doğmuş bir bebek 2.5 yaşına kadar işittiği sesleri beynin korteks kısmında depolar. Yanında konuşurken nasıl olsa anlamaz demeyin ☺
10. Parmak izimiz ne zaman oluşur?
Parmak izimizin, anne karnındayken 3. aylarda oluştuğunu ve öldükten sonra da en son yok olan şeylerden biri olduğunu unutmayalım…