içinde

Hangi Spor Diye Düşünmeyin, Hemen Yüzmeye Başlayın

BALIK MİSALİ…

Yüzme, insanların su ile tanıştığı ilk günden bu yana ihtiyaçtan doğmuş bir aktivitedir. Su ile tanıştığımız ilk gün nedir? dediğinizi duyar gibiyim. Tabi ki anne karnı olacak cevabım. İlk tanışmanın anne karnında olduğunu düşününce, bağımızın doğamızdan kaynaklandığı ortada sanırım.

Yüzme sporu ile ilgili tarihsel verilere bakıldığında; insanların yüzme sporunu ilk olarak, disiplini ve dayanıklılığı arttırmak için askeri eğitimlerde kullanıldığı görülmektedir. Sonraki dönemlerde modern olimpiyatların başlamasıyla beraber yüzme sporuna olimpiyat yarışmalarında da yer verilmiştir. Günümüzde yüzme havuzlarının da artmasıyla bu spor dalı yaz ve kış aylarında da yapılabilir hale gelmiş ve hızla yayılmıştır.

phelps
Michael Phelps’in bize göre avantajları ve 1.93 cm boyu, genetik olduğundan yapacak bişey yok 🙂

Yüzmeyi diğer spor dallarından ayıran en belirgin özellik, tüm kas gruplarının aynı anda çalışmasını sağlamasıdır.  Tüm kas grupların aynı anda çalışması sakatlanma riskini en aza indirmekte ve bu duruma paralel olarak her yaş grubunun bu sporu yapmasına imkan sağlamaktadır. Araştırmalar yüzme sporunun, kalp sağlığı, kilo dengesi, çocuklar da boy uzaması, sırt ağrıları gibi birçok konuda faydası olduğunu ortaya koymaktadır.

Yüzme sporu, serbest, sırtüstü, kurbağalama ve kelebek olmak üzere dört stilden oluşmaktadır. Her stilin kendine has özellikleri vardır.

Serbest stil, uzun mesafe ve hızlı yüzmek için en uygun yüzme şeklidir. Bu stilde dikkat etmemiz gereken en önemli nokta baş ve vücudun aynı hizada tutulmasıdır. Başınızı yukarı kaldırmaya çalıştığınızda kalçanız suya batacak ve yüzmenizi zorlaştıracaktır. Ayak vuruşları, kulaç ve nefes uyumu göz ardı edilmemelidir. Uzun mesafe yüzmek için kondisyonun yanında, stili doğru uygulamakta kaçınılmazdır.

Sırtüstü yüzme stili, kafamız sürekli dışarıda olduğundan nefes problemi yaşamadığımız en kolay yüzme şeklidir. Şekil olarak serbest stilin tam tersi bir duruş gerektirir. Kollar ve ayaklar serbest stilin tersi yönde hareket eder. Yüzme öğrenmek için iyi bir başlangıçtır.

Kurbağalama sitili, adından da anlaşılacağı üzere kurbağaların yüzme şekilleri örnek alınarak oluşmuş bir yüzme şeklidir.  En yavaş yüzme stilidir. Yüzücünün ayaklarının ve ellerinin daireler çizerek ilerlemesini gerektirir. Öğrenmesi biraz zaman alabilir.

Kelebek stili, en fazla gücün ve çabanın gerektirdiği bir yüzme yöntemidir. Kelebekleme de kollar ayak vuruşunun ardından aynı anda su yüzeyine çıkar ve senkron şekil de tekrar suya dalar. Bu yüzme stilinde bel vuruşları da ön plana çıkmaktadır. Antrenör eşliğinde öğrenilmesi doğru olacaktır.

Tüm yüzme stillerinde dikkat edilmesi gereken, stilin doru uygulanması, el, ayak ve nefes uyumunun doğru sağlanması olacaktır.

Sanırım doğamızla uyumlu bu spora başlamanın tam zamanı. İyi yüzmeler balık misali…..

Yazar Meftun BÜKBÜZ

Maden Mühendisi, A Sınıfı İSG Uzmanı, Sporcu, Her zaman keyifli..

Bir cevap yazın

Vizyona Girecek Filmler – Kasım 2016

iş-kazası-psikolojik-boyutu-1

İş Kazalarının Psikolojik Boyutu