içinde

Günlük Hayatta Kullanıp da İsmini Bilmediğimiz 12 Eşya

Günlük hayatta kullandığımız, fakat adını bilmediğimiz, ihtiyacımız olduğunda satıcıya bir türlü kendimizi ifade edemediğimiz, ama aslında bir karşılığı olan çoğu yabancı kökenli detaylara birlikte bakalım.m

1. Ruletrulet

‘Ne var ki bu kelimede?’diye düşünüp bir kumar terimi gelebilir aklınıza. Oysa ki kendisi korniş ile perde arasındaki bağlantıyı sağlayan, halk arasında ‘düğme’ olarak bilinen eşyanın adıdır. Bulunmadığında bir gazete parçasının aynı işlevi gördüğü, perdenin çıkmasına engel olan, kornişin sonundaki düğmeye ise ‘korniş stobu’ denir.

2. Kroşekrose

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte evde kullanılmaya başlanan elektronik eşya kablolarının sağdan soldan sarkmasını engelleyen, kabloları yere veya duvara tutturmak için kullanılan çivili plastik parçadır. Yurdum insanının buna alternatif olarak koli bandı kullanmışlığı vardır.

3. Faraşfaras

Süpürgeyle bir yerde toplanan toz ve çöp parçalarını atmak için kullanılan plastik ya da tenekeden yapılmış küçük kısa saplı kürektir. Büyükannelerimize “Faraş nerede?” diye soracak olsak “Bizim 40 yıllık kürek ne zaman faraş oldu.” diyecektir. 🙂

4. Gamboçgamboc

Yaz gelir kışlıkları, kış gelir yazlıkları, özellikle takım elbise ve abiye kıyafetleri tozdan, nemden koruma amaçlı kullandığımız kılıfa denir.

5. Kuverkuvor

Adisyonda görüp de ‘ben böyle bir şey ne sipariş ettim ne de yedim’ diye düşündüren ama aslında masada sunulan örtü, tuzluk, şamdan, çatal-bıçak gibi demirbaşların servise sunulmasından dolayı alınan ücrettir. Bir nevi kazıklamanın diğer adıdır.

6. Perforeperfore

Genellikle sınav poşetlerinin açılmasında görevlilerin ısrarla uyarıldığı, poşetlerin kolayca açılmasına yardımcı olan tırtıklı ya da delikli kısımdır.

7. Salopetsalopet

Moda programlarında izleyenler yabancı değildir bu kelimeye ama izlemeyenler için yeni bir bilgidir. Salopet özellikle 90’lı yıllarda çok ünlü olan erkek ve kadınların giydiği bir pantolondur. Ya bu bizim bildiğimiz bahçıvan pantolonu dediğinizi duyar gibiyim.

8. Suplasupla

Son zamanlarda sofralarımızda görselliğin önemi aşikar. Misafirlerimize şık bir masada yemek sunumu için masa örtüsü, runner, şamdan, çiçek olmassa olmazlarımızdan. Annelerin kızlarının çeyizlerine özenle aldığı, sadece misafir geldiğinde ortaya çıkan o güzelim yemek takımlarını boş mu koyalım masaya. İşte suplalar bu günler içindir. Yani supla değişik renk ve modelleriyle sofralarimiza modernlik ve şıklık katan tabak altlığıdır.

9. Runnerrunner

Yukarda bahsi geçen runner; yine sofralarımıza şıklık katan, en lüks mağazadan pazar tezgahlarına kadar heryerde bulabileceğimiz, insana “Yazık masa örtüsüne kumaş yetmemiş.” dedirtecek, boyu uzun, eni dar örtülerdir.

10. Tarlatantarlatan

Her genç kızın hayalini kurduğu gelinliklerin olmassa olmazı tarlatanlar… Çiftlerin düğün gününe kadar ismini duymadığı bu tarlatanlar, giysilere sertlik vermek amaciyla kulanilan bir kumaş türüdür. Özellikle gelinlik ve tuvaletlerde kullanılan tarlatanlar kadınlara ecel teri döktürmektedir. Bu da ismi “tarlatan” değil de “terleten” mi olsa dedirtecek cinstendir.

11. Jüpon/Kombinezonjupon kombinazyon

Özellikle etek ve elbiselerin içine giyilen, ışıkta kumaşın içini göstermesini ve yürüme sırasında kumaşın elektriklenerek yukarı çıkmasını  engelleyen, genellikle sentetik ve kayan kumaşlardan yapılan iç etektir jüpon. Halk arasinda astar ya da sof diye isimlendirilir. Aynı işlevi gören boydan askılı ve kolsuz olanına da kombinezon denilir.

12. Stoperstoper

Kullanım alanı geniş olup kah kapıların çarpmaması için kullanılan ya da binbir zahmetle takılan perdelerin çıkmasını engelleyen bir durdurucudur.

Artık ilgili mağazaya gittiğinizde almak isteğiniz ürünü ifade etmeye çalışırken, satıcının google ekranındaki “Şunu mu demek istediniz?” gibi yorumlarına maruz kalmamanız dileğiyle.

Bir yanıt yazın

korktuğum zamanlar

Korktuğum Dar Zamanlar Olur

lens-kapak

Bunları Bilmiyorsanız Gözleriniz Sağlam Demektir