içinde

Gerçekçiliğin Balta Girmiş Ormanları Hakkında

Hayata dair tutumumuz gerçekle ne kadar uyum içinde olursa beklentilerimiz de o düzeyde mantıklı olur. Bu durum bakış açımızı berrak, davranışlarımızı kararlı kılar kendimizi bulmamızı ve kendi içimizde tutarlı olmamızı sağlar. Bu ise gerek hal gerek eylemlerimize yansır.

Gerçekle birebir paralel gideceğim demekte gerçekçiliğe ters düşer siyah ve beyaz vardır ama griler daha yoğunluktadır. Nasıl ki atardamarlar vücutta daha aksiyon içerse de ondan daha uzun ve onun işlevselliğini sağlayan yapı kılcal damarlarsa bunun gibi düşünce yöntemimizin de çeşitli sağlam temeller üzerinde yoğunlaşmalıdır. Bu ise gerçekçilikle yaşar.

Gerçekçi bir bakış hayal kırıklığını en aza indirir. Ya hep ya hiç düşüncesi, etiketleme, genelleme, zihin okuma, falcılık yapma, mükemmeliyetçilik benzeri çarpıtılmış düşünceler gerçekçi düşünememeye dolayısıyla bunalıma yol açar.

Gerçekçi tutum kendi niteliklerimizin farkına varmamız, kendi sınırlarımızı bilmemiz ve dış odaklı olmaktan ziyade kendi öz değer, öz saygı, öz sevgi, özgüven ve içsel huzuru olabildiğince gerçekleştirme yolunda bizimle eş zamanlı yürür. Hayat her zaman güzel, hoş, çekici değil bilakis sert ve şiddetli aynı zamanda sıkıcı bir kasırgadır.

Hükümranlığını bizim bilinçsiz tutumlarımıza bel bağlayarak ayakta tutar. Biz ise kendi hayatımızda söz sahibi olmak istiyorsak bu bilgiyi bu minik fikrin kıvılcımını arkaik dönemlerden bu güne değin yaşayan insan selinden sıyırıp minik kıvılcımımızı yangına çevirme gayreti ve zahmetine girmeliyiz.

Sizi sizden başka kimsenin değiştiremeyeceği olanaklara sarılma fırsatını bir an olsun elden bırakmamız halinde onu gerilime kurban vermemiz anlamına geleceğini bir ahir zaman tümcesi olarak kulağınıza fısıldamama izin verin: “Siz başarılı olamazsınız çünkü siz zaten başarının ta kendisisiniz.”

Yazar Sensei Vitfre.

Bir cevap yazın

Gölgeye Çarpan Gerçek

Ben de Bir Zamanlar Çocuktum Belki de…