içinde

Fırat Tanış İle Gelin Tanış Olalım

Haftalardır beklediğim an gelmiş çatmıştı. Dün gece sonunda Fırat Tanış’ın “Gelin Tanış Olalım”ını izleme fırsatı buldum.

Bir saate ne sığdırılmamıştı ki. Sırtında sazı, dilinde sözü, açılmış gönül gözüyle bir Abdalı izledik sahnede. Kendimizi bulduk, aşkı bulduk, ayrılığı bulduk, Hakkı bulduk, yalnızlığı bulduk. Ezgiler, deyişler, türküler… Pir Sultan Abdal, Karacaoğlan, Yunus Emre, Nesimi, Kaygusuz Abdal….

İçimizdeki iyilikler, içimizdeki kötülükler, içimizdeki yalnızlıklar, içimizdeki keşkeler. İnsan olan yanımızı bulduk en çok da. İstanbullu Gelin’in başlangıçta kötü şimdilerde iyi adamı Adem’i içimizden biri olarak bulduk karşımızda. Abdal’a dönmüş bir garip insan bulduk…

Herkesin izlemesi, dinlemesi, bir yandan da düşünmesi gereken bir oyundu. Sanatın güzelliğini, yüreği titreten yanını gördük. 11 kültürden müziklerle ve deyişlerle süslenmiş tek kişilik müzikli oyunda müzik yapan dört kişilik ekibe de ayrıca değinmemek haksızlık olacaktır. O kadar güzel eşlik ettiler ki enstrümanlarla türkülerle yüreğimizi dokundular. Onlara da ayrıca teşekkürler.

Sahnenin ve Fırat Tanışın sade kostümü de oyunun içeriğiyle uyumlu bir biçimde insanın yalın halini gözler önüne serdi. İzleyen herkesin kendinden bir şeyler bulacağına, herkesin kendi payına düşen dersi çıkaracağına inandığım bir oyundu. “Aradığınız sır belki de hiç tahmin edilmedik kadar kolay bir yerde saklıdır” diyerek aradığımız gücün, derdimiz neyse aslında dermanının da kendi içimizde saklı olduğunu gösterdi.

Nesimi’nin Minnet Eylemem’i ile bu dünyada misafir olduğumuzu, verenin de alanında Allah olduğunu, bu dünyada ne olursan ol vardığında yolun sonunun aynı olduğunu yeniden hatırladık. Kimseyi hor görme, incitme, gönül kırma, Görelim Mevlam neyler, neylerse güzel eyler….

Her söylediği sözün dilinden değil kalbinden geldiğini hissettirecek denli ustaca bir oyunculukla zihnimizi ve kalbimizi etkileme şansı buldu Fırat Tanış.. Oyunu izleme fırsatı bulamayanlar, ya da çeşitli ön yargılarından dolayı izlemeyenler için naçizane tavsiyem mutlaka önce oyunun tanıtımını izlemeleri olacaktır.

Ne demiş Yunus Emre:

Gelin tanış olalım
İşi kolay kılalım
Sevelim sevilelim
Dünya kimseye kalmaz…

Teşekkür ederiz Fırat Tanış…

Yazar Neslihan SALTALI

Doçent Dr, Okul Öncesi Eğitimi - Ordu
Kitapları
-Çocuk Hakları ve Koruma

2 Yorum

Yorum Bırakın

Bir yanıt yazın

Masalsı Bir Ortaoyunu – Meçhul Paşa

İnsanlar Çift mi Yaratıldı?