içinde

Dizi önerisi; Anne With An E

Öyle bir dizi düşünün ki var olan bütün toplumsal sorunlara değinsin, kamu spotu tarzında mesajlar versin, ailece karşısına geçin ve izleyebilin. Kulağa hoş geliyor öyle değil mi? Niye izlemeliyim bu diziyi, niye zaman ayırmalıyım derseniz işte sebepleri…

Dizinin adından da anlayacağımız gibi isminde herhangi bir karışıklık olmasın diye “E ile” vurgusu yapan, bu anlamda “Yunus Günçe – Ç ile” ya da Yeşil Yol’daki kahve gibi okunan ama öyle yazılmayan John Coffey’i çağrıştıran karakterimiz Anne Shirley’in büyüme maceralarına, hayallerine, büyürken yaşadığı zorluklara, dış görünüşündeki farklılıklarla mücadelesine, edebiyat düşkünlüğüne, insani yönlerine tanıklık edeceksiniz.

1. Yetiştirme yurdu travmaları:

Anne anne ve babasını kaybetti için yetiştirme yurdunda büyümek zorunda kalan, çeşitli aileleri hizmetçi şeklinde verilen ama bazen kızı olduğu için bazen de çok konuştuğu için geri yurda gönderilen bir kız çocuğu… Kimsesizliğini içinizde, en derinlerinizde hissedeceksiniz.

2. Kadın erkek eşitsizliği:

Kız çocuğu olduğu için evlatlık olarak bile istenmemesi ile başlayan Anne’nin serüveni ilerleyen sezonlarda kadın ve erkek eşitsizliği olarak karşınıza çıkacak çoğu defa ve aslında kadınların gücünü izlettirecek.

3. Öğretmen baskısı ve akran baskısı:

Okulda karşılaşılan en büyük baskılar dizide de ele alınmış durumda… Sürekli iğneleyen, tersleyen, ayrımcılık yapan bir öğretmene de yer verilmiş, iyi ve kötüyü sabırla öğrencilerine anlatmaya çalışan bir öğretmene de… Her iki öğretmende öğrencilerin yaşadığı duygu değişikliklerini içinizde hissedeceksiniz. Ve özellikle ergenlik çağında karşımıza çıkan akran baskısını ve çocukların belirli zamanlarda ne kadar acımasız oldukları izleyeceksiniz.

4. Aile bağları ve arkadaşlık bağları:

Her ne kadar kendi aralarında baskı yaşasalar da güzel arkadaşlıklar izleyeceksiniz. Yardımlaşmak, sır tutma, birlikte zaman geçirme ve paylaşma duygularını yaşayacaksınız onlarla. Kan bağı olmadan da aile olunabileceğini ve ailenin önemini bir kez daha anlayacaksınız.

5. Zenginlik ve fakirlik çatışması:

Zengin ailelerin fakir ailelere karşı tutumlarını, ve ailelerine rağmen çocuklarının onlara tokat niteliğinde dersler verdiği sahneler seyredeceksiniz.

6. Evlilik baskısı:

Her baskı olur da evlilik baskısı olmaz mı… Belirli bir yaşa gelmiş kişilerin neden evlenmediği sorgulanacak, bazen ayıplanacak ama çoğunlukla sebeplerine saygı gösterilmesi gerektiği öğretilecek.

7. LGBT vurgusu:

Tercihini ne olursa olsun ilk önce insanın “insan” olmasının, merhametli olmasının önemini izleyecek ve dışlamaktansa, yargılamaktansa birlik ve beraberliğin esas oluşunu izleyeceksiniz.

8. Irkçılık:

Hangi ülkede, hangi zamanda yaşandığının hiçbir önemi olmadığı, dünya kurulduğundan beri süregelen bu duyguya dizide de rastlayacaksınız ama güzel dersler çıkaracağınız sahnelerde elbette.

9. Özür dilemek ve affetmek:

İnsan bu şaşar da beşer de… Karakterlerimiz hatalar yapacak, yeri geldiğinde affetmesini de bilecek. Yaşı ne olursa olsun herkesin hata yapmasına tanıklık edecek ve özür dilemenin güzelliğine varacaksınız.

10. Taciz:

Özellikle yurtlarda yaşanan tacizleri ve taciz sonrası insanlar üzerindeki etkileri seyredecek, izlerken bile böylesi iğrençliği yapanlara beddualar edeceksiniz. Kişinin istemediği her türlü davranışın taciz olduğuna, psikolojik tavizden, ırkçı tacize kadar hepsinin kötü olduğunu bir kez daha hatırlayacaksınız.

11. İfade özgürlüğü:

Karakterlerinin çoğunu lise öğrencileri oluşturmasına rağmen ifade özgürlüğünün önemini çok güzel bir şekilde seyredeceksiniz. “İfade özgürlüğü insani bir haktır.”

12. Asla vazgeçme:

Doğru bildiklerinin peşinden gitmenin önemine, istediğin gibi bir hayat sürmenin ve bu hayatın sana ait olduğunun, ancak senin istediklerine göre hayatının şekillenebileceğine inanacaksınız. “Bu dünyada senden başka kimsenin sana paha biçmesi gerekmez.”

13. Dar kafalılara açılan savaş:

Kadın evde oturur, kadın pantolon giyemez, erkek dediğin şöyle yapar, böyle yapar… Aklınıza gelebilecek her türlü dar kafalı düşünceyi bulacak ve hepsiyle de savaşan, savaştıkça da kazanan karakterler seyredeceksiniz.

14. Toplumun bilinçlendirilmesi:

Her konuda toplumun bilinçlendirilmesi amaç edilmiş bir dizi izleyeceksiniz. Tam anlamıyla her bölümü kamu spotu tadında. Pozitiflik ise had safhada.

15. Aşk:

Çoğu diziye göre ilk sıralarda yer almasa da aşksız bir dünya olamaz elbette… Gayet naif, oldukça masum aşklar izleyeceksiniz. “Aşık olduğun bir insanla yaşadığın hayat ne kadar yanlış olabilir.”

Her bölümünde bir ders, her sahnesinde bir mesaj gizli olan bu dizide küçük kızın kurduğu uzun ve edebi cümlelere şaşıracak, izledikçe onun gibi şiirsel konuştuğunuzu fark edeceksiniz. Bölüm isimleri bile şiir gibi. Oyuncu seçimleri de çok başarılı. Türkçe dublajlı seyrederseniz tanıdık ve çok bilindik sesler duyacaksınız. Dizi bittiğinde Gilbert ve Anne’i özleyecek, Matthew ve Marilla gibi insanların çoğalmasını dileyecek, izlediğiniz için asla pişman olmayacaksınız.

İyi seyirler.

Yazar Asuman ATAGÜN

Siz Ve Biz Blog Editörü
İngilizce Öğretmeni - İstanbul
Rüzgar esiyorsa bırak söğüt düşünsün. Çınara zaten bir şey olmaz.

Bir yanıt yazın

Kitabıyla ve Filmiyle Çizgili Pijamalı Çocuk

Dost Nedir? Herkes Dostunuz Olabilir mi?