içinde

Çıldırıp Fiyatlarda Damping Yapan Patron Neden Rağbet Görmez?

Müşteriniz sizi terk ediyorsa ne yaparsınız?

Bir işletme sahibisiniz ve her geçen gün müşterilerinizin sizi terk ettiğini ve işletmenizin belirli bir süre sonra bırakın alış veriş yapmaya gelenleri, ziyaret edenleri bile arar gelmemekte. Peki bu durumda neler yapmalıyız ki sadık müşterilerimiz olsun, bizi bırakmasın? Biz müşterilerimizi memnun ettikçe onlar da bizlere yeni sadık müşteriler getirsinler. Kulağa ne kadar da hoş geliyor değil mi ?

İnsanın aklına hemen şu soru ve peşinden cevabı gelebilir:  Fiyat… Yapılan araştırmalar akla ilk gelen soruyu bertaraf eder şekilde karşımıza çıkıp fiyat konusunu 8. Sıraya gönderiyorlar.

Birinci Sırada % 42,6 ile yer alan “Çalışanların davranışları” ve ikinci sırada % 29,70“ ile “Müşteriye kendisine değersiz hissettirmek” Aslında insanlar arasındaki ilişkiyi de sembolize eder gibi karşımıza çıkan ve benzerlik taşıdığından bu iki başlığı beraber değerlendirmek istedim. . Herhangi bir mekana gittiğimizde bizi karşılayan personelin ilgili olmasını, güler yüzlü davranmasını, sorduğumuz soruya hemen cevap vermesini, yapmacıktan uzak içsel bir tavırla bize yaklaşmasını, bizi anlamasını ve tepkilerini ona göre vermesini isteriz. Sanırım insan olarak doğamızda var. İlgiyi seviyoruz. İlgiyi gördükçe egomuz tavan yapacak şekilde kendimizi önemli biri gibi hissediyoruz. Temelde yatan duygu durum düşüncesi de bu sanırım. “Önemli biri gibi hissetmek…” İlişkilerimizde bile durum böyle değil midir? Sevdiğimiz kişinin bizimle ne kadar ilgilenirse o kadar yüzümüzdeki tebessümün yaşama sevincimizin arttığını, koltuklarımızın kabardığını görebiliriz.

Üçüncü sırada bizi  % 27 oranla “Dürüst olmayan davranışlar “ karşılıyor. Herkesin çok isteyip de çokta başarılı olamadığı bir davranış modeli… Şöyle bir baktığımızda bu davranış modeli bizim sürekli karşımıza farklı şekillerde çıkar. Aklıma gelen bir örnekle modelleme yapacak olsam çoğumuzun karşılaştığını düşündüğüm bu veya buna benzer bir konuşma sahnesini paylaşmak isterim

“A- Bunun fiyatı nedir?

B-10 lira.

A-Son oluru nedir ?

B-9,5liraya olur

A-Biraz daha ikram yap

B-valla geliş fiyatı 9 lira …”

Alışveriş yemin ile başlıyorsa mutlaka satıcı dürüst olmayan bir davranış sürecine girmiştir. Bununla ilgili  hadisler ve ayetler vardır.  Bir hadiste “Malını yemin ederek beğendirene kıyamette merhamet edilmeyecektir” der. Yüce Kuran’da Mutaffifin suresi  1-6 ayetlerinde açıkça dile getirilmiştir.

Sıradaki diğer maddeleri de şöyle sıralanmakta;

  1. Geri dönüşte etik olmama
  2. Kötü ürün sunumu
  3. Sorumluya ulaşamama
  4. Tutarsızlık
  5. Fiyat

Toparlayacak olursak, işyerimizin veya işletmemizin ilk bakıldığında göz kamaştıran, hayranlık hissi bırakan, kusursuz bir yapı olması gerekmiyor. İşletme çalışanlarının sıcak davranışları, tavırları, müşterilere yaklaşım tarzınız sizi tercih etmesini sağlayacağınız en önemli faktördür. Bir gülümseme bile karşımızdaki için çok şey ifade ediyorken bir kez daha durup düşünmek lazım.

Yazar Erhan KALKAN

Mali Müşavir - Adana

Bir yorum

Yorum Bırakın

Bir yanıt yazın

güz

Güz

Beklemeyi Sevmek

Beklemeyi Sevmek