içinde

Bunları Fark Etmiş Miydiniz? Şaşırtan 15 Yeni Bilgi

Günlük hayatta pek çok yeni bilgiyle karşılaşırız. Bunların çoğunu aklımızda tutarken çoğunu umursamayız bile. Aslında hep gördüğümüz ama fark etmediğimiz nice ilginç bilgiler de vardır aralarında. İsterseniz hep birlikte onlardan bir kaçına göz atalım.

1. TC Kimlik Numaraları hep çift sayı ile bitiyor.

sasirtici1

1999-2000 senesinden sonra her vatandaşa verilen kimlik numaralarının sonu hep cift sayı ile bitiyor. Bu bilgiyi şu an öğrenen okuyucular ise kendi kimlik numaralarıyla sağlamasını yapıyordur büyük ihtimalle 🙂

2. Yumruklarınızı kullanarak hangi ayın kaç gün çektiğini bulabilirsiniz.

aylar

Şubat dışında diğer ayların kaç gün çektiğini bilmeyenler için pratik bir yöntem var. Sol elinizi yumru yapın, elinizin üstü size bakıyor olsun. Parmaklarınızın başlangıç kemiklerine sağdan itibaren ayları sıralayın. Yüksek kısma denk gelen aylar 31 günken çukur kısma gelen aylar 30 gündür. Temmuz küçük parmağınıza denk gelmiş olmalı ve tekrar sağdan devam edin. Farkındaysanız arka arkaya 31 gün olan iki ayımız yumruk hesabında da arka arkaya gelmiştir.

3. Avukat cübbelerinde düğme ve cep yoktur.

avukat

Yargı, kamu hizmeti olduğu için cübbenin cebi yoktur. Rüşveti önlemek amaçlanmıştır.  Yargının kimseden emir almadığı, bağımsız olduğu ve kimsenin önünde düğmesini iliklemek zorunda olmadığı için de düğmesi yoktur.

4. Kaju aslında meyvenin sapıdır.

kaju

Kaju olarak bildiğimiz çerez sanılanın aksine meyvenin kendisi değil, o meyvenin sapıdır.

5. Hiç bir kağıt 7’den fazla ikiye katlanmaz.

kagit-katlama

Ebatı ne olursa olsun, nasıl bir kağıt olursa olsun, hiç biri 7’den fazla ikiye katlanmaz. 7.yi de zar zor katlarsınız 🙂 Deneyin bakalım 🙂

6. Topuklu ayakkabı orijinalde erkek ayakkabısıdır.

erkek-topuklu

İlk olarak 17.yüzyılda Aristokratlar’ın çamurdan  korunmak amaçlı kullandıkları topuklu ayakkabılar daha sonra erkeklere özenen kadınlar arasında kullanılmaya başlanmış ve kadınlara daha çok yakıştığı gerekçesiyle erkekler tarafından tercih edilmemeye başlanmış. Çok şükür 🙂

7. Baş parmağımız ile burnumuzun uzunluğu aynıdır.

burun-basparmak

Kiminin uzun, kiminin hokka gibi burnu vardır. Meğer mesele baş parmağımızla alakalıymış. Ne kadar doğrudur,  estetikli olanlar için de geçerli midir bilinmez, okuyan herkesin istemsizce ölçmeye çalışması daha yaygın bir gerçektir.

8. “Cami” kelimesi dört büyük melekten gelir.

cami

Cebrail, Azrail, Mikail ve İsrafil olmak üzere 4 büyük melek vardır ve baş harfleri “Cami” kelimesini oluşturmaktadır.

9. “OKUL” ve “ÖLÜM” arasında bir bağlantı vardır.

okul-olum

“Okul” kelimesinin harflerinden sonra sırasıyla gelen harfler “Ölüm” kelimesini oluşturur. (O-Ö / K-L / U-Ü / L-M )Bunu bulan her kimse dikkati takdire şayandır 🙂

10. “Ey Edip Adana’da pide ye”

ters-duz

Bu cümleyi ister soldan sağa okuyun ister Arap alfabesi gibi sağdan sola okuyun, aynı şekilde okunur.

11. İskambil kağıtlarındaki her bir şekil bir sınıfı temsil eder.

iskambil

Oyun kartlarının tam olarak ne zaman ortaya çıktığı bilinmiyor. Ama günümüzde kullanılan hallerinin Fransa’ya dayandığı kesin gibi görünüyor. O dönemlerde Fransa’da dört sınıf vardı ve iskambil kağıtlarındaki kupa, maça, karo ve sinek bu dört sınıfı temsil ediyordu.

Kupa bir kalkanı andıran şekli ile asil sınıfı ve kiliseyi, maça bir mızrağın ucunu çağrıştıran şekli ile orduyu, karo ticari deniz işletmelerinin eşkenar dörtken kiremitlerinden esinlenerek orta sınıfı, sinek ise yonca yaprağına benzeyen şekli ile köylüyü temsil ediyor. Günümüzde oynan briç, poker gibi oyunlarda, kupanın en değerli, sineğin ise en değersiz kart olmasının nedeni işte bu sınıflamadır.

12. Türkiye’de trafik işareti olmayan tek bir il vardır.

sinop

Ülkemizin en kuzeyindeki, inci ilimiz Sinop’ta 1998 yılından beri trafik lambası yoktur. Haliyle kırmızı ışıkta geçme cezasını da bilmez Sinoplular 🙂 Ayrıca belirtelim, ülkenin en mutlu ili de Sinop’tur.

13. Mozart, Mehter Marşı’ndan esinlenmiştir.

mozart

35 yıllık ömrüne 626 eser sığdıran  Mozart, mehter ritminden esinlenerek, 11 numaralı La Majör Piyano Sonatı’nın 3. bölümünde “Ronda alla Turca” yani Türk Marşı’nı besteler. Beste halen Türkiye’nin özel davetlerinde, ülke tanıtımında hatta okul zillerinde kullanılmaktadır.

14. “Pijamalı hasta yağız şoföre çabucak güvendi”

alfabe

Bu cümle de nerden çıktı demeyin. Bir özelliği var elbette 🙂 Alfabemizin tüm harflerini içinde barındıran bir cümledir kendisi.

15. Caillou’nun neden saçı yok?

kayu

Çocukların en sevdiği çizgi filmlerden biri olan ve pek çok ülkede yayınlanan Caillou’nun lösemi hastası bir çocuğu canlandırdığı ve onun yaşama sevincini anlattığı, bundan dolayı da kel olduğu söylenmektedir.

Evet… Bir çoğu gereksiz bir bilgi ama belki bir yerlerde karşınıza çıkar 🙂 Olmaz olmaz demeyin, bilginin her türlüsünü öğrenin 🙂

Yazar Asuman ATAGÜN

Siz Ve Biz Blog Editörü
İngilizce Öğretmeni - İstanbul
Rüzgar esiyorsa bırak söğüt düşünsün. Çınara zaten bir şey olmaz.

Bir yanıt yazın

zaman

Geçip Giden Yaşımız Değil, Anların Toplamı Zaman

https

Https İle Başlamayan Sitelerde Kredi Kartı Kullanmayın!