içinde

Bozulmuş Harddisk Veya Flash Bellek İçeriğini Kurtarma Yöntemleri

Bilgisayarımızı güç düğmesine basılı tutarak kapatmak, usb belleğimizi veya harici diskimizi güvenli çıkar yapmadan takıp çıkarmalarımız neticesinde birgün çalışmaz olurlar. Bilgisayarımız açılmaz olur, usb belleğimiz harici diskimiz bilgisayar tarafından görünmez olur, veya görünür fakat içi boş olduğu halde dolu görünebilir.

Disklerimizin düzgün kapatılmamasına virüslere vb. bağlı bu hallerine RAW hali denir yani disklerin ham hali.

Böyle birşeyle karşılaşırsak Windows ve Macos işletim sistemlerinde sorunu nasıl çözebiliriz ona bakalım.

1. Disklerimizde önemli birşey yok veya içindekileri feda edebiliyorsak formatla çözüm

raw format

Bilgisayarımızı harici harddiskimizi veya USB belleğimizi formatlayarak sorunu hızlı bir şekilde çözüyoruz. Format atma konusunda ayrıntıya girmeyeceğim ama Harici disk ve USB Bellek formatlarken bunları

NTSF olarak formatlarsanız macos’ta görünmesi için ek yazılım gerekli,
Macos Günlüklü olarak formatlarsanız windows’ta görünmesi için ek yazılım gerekli,
Fat veya Fat32 olarak formatlarsak iki sistemde görünür fakat büyük dosya transferinde sorun çıkar,
exFat olarak formatlarsanız Linux’ta ek yazılım ile kullanır diğer işletim sistemlerinde sorun yaşamazsınız ki benim tercihimde exFat olarak formatlamaktır.

2. Disk içeriği önemli ve pek bilgisayarla ilgili biri değilsek ücretli program kullanarak çözüm

Çok önemli bilgilerimiz, fotograf arşivlerimiz, özel bilgilerimiz var kimseye de güvenmiyorsak kendimiz ücret karşılığı alacağımız programlarla çok kolay bir şekilde bilgilerimizi kurtarabiliriz. Programların son sürümleri olmasa da piyasada ücretsiz kırılmış hallerini bulmak mümkün fakat şahsen emeğe saygı ve güvenlik açısından ben uygun bulmuyorum. Programları satın almadan önce mutlaka demo versiyonlarını yükleyip kurtarıp kurtaramayacağınıza bakın ve sonra satın alın.

Önereceğim programlar,

DATA RESCUE 4

data resque

Son yılların en iyi veri kurtarma programı Data RESCUE 4Prosoft firmasının ürünü olup silinmiş, kaybolmuş ya da hasarlı belleklerdeki birçok dosyayı bu program ile kurtarabilirsiniz.  Windows ve Mac işletim sistemi desteği bulunan yazılımın deneme sürümüyle dahi silinen dosyalarınızı bulmanız mümkün. Dosyaları kurtarabilmeniz için 99$ değerindeki tam sürüme sahip olmanız gerekiyor.

WONDERSHARE

wondershare data recovery

Wondershare firmasına ait recovery yazılımının veri kurtarma, fotoğraf kurtarma, Android ve iOS gibi farklı sürümleri mevcut. Windows ve Mac desteği bulunuyor. Silinen dosyalarınızın yanı sıra okunmayan RAW sektörlerden de dosya kurtarmanıza yardımcı oluyor. Dosyaları kurtarabilmeniz için 89$ değerindeki tam sürüme sahip olmanız gerekiyor.

3. Disk içeriği önemli, bilgisayarla da ilgiliysek, ücretsiz ve en güzel çözüm

Lİnux Ubuntu ile RAW olmuş disklerin içeriğini görebilir ve herhangi bir programa gerek kalmadan içeriğimizi kurtarabiliriz. Üstelik bunu yapmak için Linux kurmamız gerekmiyor, linux ubuntu başlangıç özelliğine sahip bir usb flash bellek ile yapabiliriz.

Mesela sisteminiz herhangi bir sebepten dolayı açılmıyor, bilgisayarınızda bir sürü önemli dosya var, onları kurtarmak için harddiskinizi sökmeniz, bir harici disk kutusu almanız ve kutuyla başka bir bilgisayara bağlamanız, kurtarabilirseniz içindekileri kurtarmanız mümkün. Eğer linux ubuntu usb flash belleğimiz varsa usb’mizi takarız, linux ile açılır, başka bir diske verilerimizi aktarırız bu kadar kolay.

Linux Ubuntu Flash Bellek Nasıl Hazırlanır?

1. Rufus isimli programın Windows sürümünü web sitesinden indirin.

2. Linux Ubuntu’nun .iso kalıp dosyasını indirin.

3. Kullanacağınız en az 4 GB büyüklüğünde ki boş veya içinde önemli birşeyin olmadığından emin olduğumuz USB belleği bilgisayarınıza takın.

4. Rufus programına çift tıklayarak çalıştırın.Rufus
Resimde (1) olarak gösterilen “Aygıt” bölümünden USB belleğinizi seçin.
Sisteminizde UEFI varsa (2) seçeneğini değiştirmeniz gerekebilir (UEFI; genellikle 2010 yılı ve sonrasında piyasaya sürülen bilgisayarlarda bulunan bir aygıt yazılımıdır).
(3) düğmesini kullanarak, bilgisayarınızdaki Ubuntu .iso dosyasınının yerini gösterin.

5. “Başlat” tuşuna basıp belleğin hazırlanmasını bekleyin. Bellek hazırlandığında “Kapat” düğmesine tıklayarak programı kapatabilir, USB belleği çıkartabilirsiniz.

 

 

Kurtarma İşlemini Nasıl Yapıyoruz?

Şimdi tek yapmamız gereken bir bilgisayara usb flash belleğimizi takıyoruz ve bilgisayarı usb’den başlatıyoruz. Genellikle bilgisayar açılırken F2 veya Delete tuşuna basarak Bios ekranına girip bilgisayarımızı boot edebiliriz.

boot usb

Linux Ubuntuyu Deneme olarak başlatıyoruz.

ubuntu deneme modu

Ve Masaüstü açılıyor, diskimizi bulup içeriğimizi kurtarıyoruz.

ubuntu başlangıç

Dosyaları kopyalarken sorun yaşarsak;

ulaşılma hatası

gksudonatilus

Diskimizden kopyaladığımız verileri eksik kopyalaması veya izniniz yok uyarısı almamız durumunda Terminali açıyoruz, gksudo nautilus kodunu yapıştırıyoruz. Böylece dosyalara erişim okuma yazma  yetkisi veriyoruz ve açılan ekrandan dosyalarımızı kopyalıyoruz.

Yazar Ümit GÜL

Siz Ve Biz Blog Editörü Adana

Bir yanıt yazın

hayvanlar hakkında bilmedikleriniz

Hayvanlar Hakkında Bilinmeyen İlginç Ve Şaşırtıcı 13 Bilgi

Ramazan Gelmiş Hoş Gelmiş Dedirten 14 Gelenek

Ramazan Gelmiş Hoş Gelmiş Dedirten 14 Gelenek