Merhabalar,
Yıllarca web işleriyle uğraşmış biri olarak bir blog açmak ve değerli arkadaşlarımla yazmak istedim. Böyle bir hobiniz veya isteğiniz varsa sizlere yararlı olacağını düşündüğüm birkaç şeyden bahsetmek isterim.
Alan Adı ve Hosting İşlemleri:
Bir blog açmak için gereksinimlerden birisi, alan adı ve hosting işlemidir. İlk önce blogumuz için alan adı düşünüyoruz ve düşündüğümüz isim kullanılıyor mu? , daha önce alınmış mı? , onu sorguluyoruz. Benim daha önce web sitelerim ve bloğum için alan adı ve hosting hizmeti aldığım firma TURHOST firmasıdır. Sizde buradan alan adınızı sorguluyabilir, mevcutsa; alan adı ve hosting hizmetini üye olarak 10 dk içinde alabilirsiniz. Not: Türkiye’nin en iyi hosting hizmeti sunan firmalarından birisi olan şirket ile kolay kolay sorun yaşamazsınız ve arkanızdaki güveni hissedersiniz.
Alan adımız ve hosting hizmetimiz hazır, şimdi buraya blogumuza ait dosyaları yüklememiz lazım.
WordPress mi?, Blogger mı?
WordPress sınırları olmayan, istediğiniz kadar geliştirebileceğiniz açık kaynak kodlu kişisel blog yazılımıdır. Blogger biraz daha sınırlı fakat google’ ın kendisine ait blog sistemidir. Her iki sistemde kullandığımız ios veya android cep telefonu uygulaması gibidir. Bir şablon mevcut ve üzerine ihtiyacınız olan herşeyi uygulama yükler gibi yüklüyoruz. Her ikiside ücretsiz platformlar olup, üzerlerine yükleyeceğimiz tema ve eklentilerin premiumları ücretli olabiliyor.
sizvebiz.blog blog olarak seçimimizi wordpress olarak kullandık. WordPress kurulumu çok kolay. WordPress.org dan son sürümü indiriyoruz, FTP programıyla ZİP ten çıkardığımız dosyaları kök dizine atıyor ve internet tarayıcımıza sitemizin adresini yazıp talimatları uyguluyoruz.
Tema Seçimi
WordPress ve Blogger’ da çok sayıda ücretsiz tema mevcut. Ayrıca çok sayıda her iki platformda da sorunsuz çalışacak ücretli premium tema siteleri mevcut. Ben tercihimi ücretsiz Hueman temasından kullanıyorum çünkü premium temalar kadar özellikleri mevcut, mobil için responsive ( Mobil uyumlu) ve jackpack eklentisiyle bir blog için gerekli birçok özellik ekleyebiliyoruz.
Premium temalar içinde themeforest, colorlib ve mythemeshop gibi dünyanın önde gelen tema sitelerini tavsiye ediyorum.
Ücretli tema olarakta şuan kullandığımız tema olan Newspaper 8 temasını kesinlikle tavsiye ederim.
Blog Yazarlığı için püf noktalar
- Kısa ve etkili bir başlık seçmeliyiz,
- Herşeyiyle bize ait olan yazımızda bir hikaye döngüsü yaratmalıyız. (Şuan yazdığım web kategorisi hariç 🙂 )
- Konuyla ilgili görseller kullanmalıyız,
- Yazımıza ekleyeceğimiz alt başlıklarıda konuyla ilgili ve dikkat çekecek şekilde seçmeliyiz.
- Yazı bitiminde insanların düşüneceği, aklında kalacağı bir vurgu, bir özlü söz veya net bir sonuçla bitirmeliyiz.
Biz blogumuzda sizlere daha çok konuda ve daha fazla renkte paylaşımlar hazırlayabilmek için 24 yazar, içerik sağlayıcılar ve sizden gelenler olarak bloğumuzu tasarladık.
Yazarlar Bloğa Yazılarını Nasıl Ekler ve Yayınlar;
Aşama 1: Bloğumuz ana ekranında yazar girişine gidelim. Eğer bloğunuza menülerden link vermediyseniz blog adresiniz/wp-admin yazarak giriş yapabilirsiniz.
Aşama 2: Çıkan kısma kullanıcı adınızı ve şifrenizi yazınız. Eğer tek kullanıcı ve tek yazar sizseniz admin şifrenizi giriniz.
Aşama 3: Bu kısımdan yazılar bölümüne gidiyoruz. Yeni yazı eklemeden önce yazıların altında çıkacak sizinle ilgili bilgileri güncelleyebilirsiniz.
Aşama 4: Başlığımızı ve yazımızı ekliyoruz. Dikkat edeceğimiz şeyler, yazımızı bilgisayarda word ortamında yazmışsak, buraya yapıştırırken görsel/metin kısmının metin kısmı seçiliyken yapıştırıyoruz. Kalınlaştırma, italik kullanma ve madde işaretleri gibi şeyler silinecektir. Dolasıyla yazımızı burada şekillendirmeliyiz, word ortamında değil.
Aşama 5: Yazımızı ekledikten sonra kategori seçimi, etiket ve yayında görünecek fotoyu ekleyip, editör onayı için taslak halinde kaydedip bırakabilir, belirli bir tarih ve saatte yayınlanması için zamanla diyebilir veya direk yayınla butonuna basıp yayına verebiliriz.
Sorularınız, tavsiye ve önerileriniz için yorumlarınızı bekliyorum.
Bilgi paylaşınca güzeldir.
Saygılarımla..