içinde

2. El Otomobil Alırken Bunlara Mutlaka Dikkat Ediniz!

Ülkemizde her yıl yaklaşık 4.5 milyon 2.el araç satışı yapılıyor. Malesef iyi niyetli satıcılar kadar kötü niyetli satıcılarda var. Size çok güzel görünen bir otomobil pert kayıtlı, kilometresi düşürülmüş veya 2+1 olabilir. Peki nedir bu 2+1 ?

amasya2-1

“Amasya’nın Merzifon ilçesinde kaportacıya götürdüğü otomobilinin 2+1 diye tabir edilen, iki aracın birleştirilmesiyle meydana geldiğini aracın ön tarafının 1996 model arka tarafının 2000 model olduğunu öğrenen tekstil işçisi 32 yaşındaki Hasan Bolat, ikinci şoku da emniyetin aracına el koymasıyla yaşadı. Cumhuriyet Savcılığı’nın sahtecilik ve dolandırıcılık suçlarından başlatılan soruşturma kapsamında Bolat’ın aracına el konuldu. Samsun’a kriminal incelenmeye gönderilecek otomobil Amasya’nın Merzifon ilçe Emniyet Müdürlüğü otoparkına çekildi.

Sizde benzeri durumlarla karşılaşmamak için aşağıdaki hususlara çok dikkat edin.

Otomobilinizi Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar;

otomobil1

1. Güvenlik sizin için ne kadar önemli? Örneğin alacağınız aracın modeli düşükse güvenlik paket (ABS,AİRBAG) olmasına dikkat edin.

2. Otomobiliniz boyutu ne olmalı? Örneğin geniş bir aileye sahipsiniz ama üstü açık (cabrio) bir araç düşünüyorsanız ilerde pişmanlık yaşamayın.

3. Büyük bir bagaja ihtiyacınız var mı? Örneğin ufak bir bahçeniz var sürekli gübre, tarım aletleri vb. eşyalar taşımak zorunda kalıyorsunuz o zaman geniş bagajlı bir araç doğru şeçim olacaktır.

4. Nasıl bir trafikte kullanıyorsunuz? Şehir içinde kısa mesafeler mi, yoksa otoyolda uzun seyahatler mi yapıyorsunuz? Seçeneğiniz ikinci ise, daha güçlü ve konforlu bir seçim doğru olur.

5. Sizin için performans ne kadar önemli? 1.4 bir motor sizi memnun eder mi yoksa 2.0 bir motor mu?

6. Otomobilinizin yakıt tüketimi nasıl olmalı? Örneğin aracının özellikleri ve fonksiyonları sizi memnun ediyor ama yakıtı maddi durumunuzu ciddi anlamda etkiliyorsa aracınızdan bir süre sonra soğuyabilirsiniz.

7. Bütçeniz nasıl? Otomobilinizi seçerken bütçenizi belirleyin ve otomobilinizi alırken motorlu taşıt vergisi, trafik sigortası, kaskosu, noter masrafları vb. gibi masrafları göz önünde bulundurun.

2. El Otomobil Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

otomobil

1. Satıcının daha önce yaptırdığı ekspertiz raporuna güvenmeyin. Eğer bütçeniz imkan sağlarsa arabanın ekspertizini alacağınız markanın yetkili servisine yaptırın.Böyle bir imkanınız yoksa tam teşekküllü kaliteli ve büyük ekspertiz şirketlerini tercih edin.

2. Arabayı almadan önce mutlaka PLAKA NO veya ŞASE NO yazıp 5664 gönderip hasar kaydını öğrenmeyi ihmal etmeyin.

3. Lastiklerin durumuna bakın. Dişleri ve yanaklarına bakın, asimetrik bir aşınma, takımlarda bir ayarsızlık olduğunu gösterir.

4. Direksiyon bir taraftan diğerine toplandığına akıcı olmalı. Herhangi bir takılma, titreşim ve/veya ses, problemi işaret eder.

5. Vitesler sorunsuz geçmeli, debriyaja tam basılı vites atarken, zorlanma veya ses gelmesi sorun olduğunu gösterir. Çok sert veya çok hafif debriyaj pedalı da, aşınmış parçalardan dolayı olabilir.

6. Motor rölantide sarsıntısız çalışmalı. Devirlenirken rahatça devirlenmeli, titreşim veya takılma olmamalı. Yağ çubuğu ve yağ haznesi kapağını kontrol edin, kahverengi tortu görürseniz, vakit kaybetmeyin, başka bir arabaya bakın.

7. Gaza bastığınızda egzozdan çıkacak mavi dumana bakın. Mavi egzoz gazı çokça çıkıyorsa, motorun iç parçaları aşınmış demektir.

8. Arabanın kaportasını kontrol edin. Pas, çürüme var mı? Aracın altına bakın, değiştirilmesi gereken bir egzoz sistemi belli olur.

9. Çok temiz bir motor bölmesi, sizden bir şey saklamak için yıkanmış olabilir.

10. Kaputu açtığınızda pul pul dökülen bir boya, yapılmış bir kazanın habercisi olabilir.

11. Arabanın içinin durumu ile kilometresi birbirine uyuyor mu, kontrol edin. Düşük kilometrede bir arabanın koltuk kumaşı/derisi ve/veya yayları aşınmış, pedalları erimiş olmamalı. Aracın kilometresi geri çekilmiş olabilir.

12. Kapıları açıp kapayın, sorunsuz açılıp kapanıyor mu? Kapı lastiği yırtılmış, erimiş veya tam oturmuyorsa, aracın aldığı bir darbeden kaynaklanıyor olabilir. Kapı lastiğinde boya olmaması gerekir. Plaka ışıkları arabayla aynı renk parlıyorsa, kötü boyamadan kaynaklanabilir.

13. Arabanın panellerinin hizasına dikkat edin. Bütün boşlukların eşit olması lazım.

14. Test sürüşünde frenler, isteklerinize tepkili olmalı.

15. Elektrik sistemi doğru düzgün çalışıyor mu kontrol edin; camlar, havalandırma, klima, açılır tavan vb.

Not: 2.el bir otomobil değerinden çok düşük fiyata satışa sunuldu ise daha dikkatli olmanızı tavsiye ederim. Çünkü ‘‘Ucuz etin yahnisi yavan olur.’’

Eğer bu maddelerden yola çıkılırsa 2.el otomobil alımlarında maddi veya manevi bir sıkıntı yaşanmayacağını düşünüyorum. İyi alışverişler.

Yazar Alper COŞAR

Bir yanıt yazın

usengec-k

En az 5 Tanesini Yapıyorsanız; Üşengeçsiniz!

takvim-k

Takvim Yaprağında Zaman